Nieuwsbrief Maatregelen Kaderrichtlijn Water (KRW) Maas

De Kaderrichtlijn Water moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk in 2027 in orde is. Ook bij de Maas. In deze nieuwsbrief richten we ons specifiek op de ecologische herstelmaatregelen. Door herinrichting van oevers, uiterwaarden en beekmondingen brengen we verdwenen leefgebieden van waterplanten en -dieren in en langs de Maas weer zoveel mogelijk terug.

Planstudie KRW Maas; een puzzel met ecologische bouwstenen

Elf jaar nadat de eerste schop de grond in ging, is de Maas op veel plekken zichtbaar veranderd; minder kanaalachtig en weer meer een rivier. Het ecologisch herstel volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) ligt daarmee goed op koers. Tot en met 2027 staat er echter nog een flink vervolg op het programma. Ingenieursbureau Arcadis werkt een groot deel van die maatregelen in opdracht van Rijkswaterstaat concreet uit. Het eerste pakket is inmiddels gegund aan een aannemer en gaat dit najaar van start.

Lees meer

Werkzaamheden op til

Het wordt steeds natuurlijker en groener langs de Maas. Komende maanden start de uitvoering van een volgend pakket ecologische herstelmaatregelen. Het gaat om 10 locaties tussen Thorn en Waalwijk. Aannemer Martens en Van Oord voert de werkzaamheden uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Uiterlijk augustus 2022 moet het gehele pakket klaar zijn.

Lees meer

Een warm welkom voor het waterleven

Hoofddoel van het project Ooijen-Wanssum was hoogwaterveiligheid. Het vers heringerichte gebied bewees bij het hoogwater van juli 2021 meteen glansrijk zijn waarde. Tegelijkertijd is hier een compleet nieuw wetland ontstaan met alle ruimte voor riviernatuur.

Lees meer

Ecologische Maasprojecten op klikbare kaart

De maatregelen van Rijkswaterstaat voor ecologisch herstel van de Maas zijn sinds kort ook te vinden op een interactieve kaart die onderdeel is van de website Samenwerken aan Riviernatuur. De  Maasprojecten die nu lopen of in voorbereiding zijn, kunnen hier aangeklikt worden. Zo is heel gemakkelijk per locatie de stand van zaken te vinden.

Lees meer

De zoetwatermossel en zijn bijzondere interactie met vissen

Behalve in de Noordzeedelta horen mosselen ook thuis in onze rivieren. Dan gaat het logischerwijs om zoetwatermosselen. Ze vallen onder de macrofauna: de ongewervelde waterbeestjes die zo’n belangrijke rol spelen in de levenskringloop onder water, net als  insectenlarven, slakken, mosdiertjes en kokerjuffers. Via de Kaderrichtlijn Water komt er op veel plekken weer geschikt leefgebied terug voor deze schelpdieren.

Lees meer

Ontstenen van Maasoevers, hoe pakken we dat aan?

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland start vanaf dit najaar weer met het ‘ontstenen’ van oevers langs de Maas. Zo brengen we de harde oevers waar dat kan terug naar een meer natuurlijke staat. Dat biedt meer leefgebied voor de planten en dieren die thuishoren in en langs de rivier. We houden bij deze maatregel rekening met allerlei belangen, waaronder die van de scheepvaart. René Dammer, adviseur Waterbouw Rijkswaterstaat en Simon van Laarhoven, adviseur Rivieren bij Arcadis, vertellen er meer over.

Lees meer

Colofon

Meer weten

U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002

Maandag t/m vrijdag: 07.00-20.00 uur.  Zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00-18.30 uur

Bekijk ook onze projectpagina.

Dit is een uitgave van

Rijkswaterstaat