Nieuwsbrief Maatregelen Kaderrichtlijn Water (KRW) Maas

De Kaderrichtlijn Water moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk in 2027 in orde is. Ook bij de Maas. In deze nieuwsbrief richten we ons specifiek op de ecologische herstelmaatregelen. Door herinrichting van oevers, uiterwaarden en beekmondingen brengen we verdwenen leefgebieden van waterplanten en -dieren in en langs de Maas weer zoveel mogelijk terug.

Geleiderail voor jonge aal

Op het eerste gezicht zie je een gewoon rijtje houten palen staan in de Maasmonding van het Drongelens Kanaal bij Waalwijk. Maar ze zijn voorjaar 2022 in opdracht van Rijkswaterstaat met een duidelijk doel geplaatst: ze vormen een geleiderail voor jonge alen, zodat ze gemakkelijker de aalgoot bij gemaal Gansoyen kunnen vinden. En die helpt ze vervolgens weer om hun leefgebied achter het gemaal te bereiken, waar ze kunnen opgroeien tot volwassen exemplaren.

Lees meer

Ecologische plannen voor Afgedamde Maas vergevorderd

Ingenieursbureau Arcadis heeft in opdracht van Rijkswaterstaat ecologische verbeterpunten voorgesteld voor de Afgedamde Maas op de locaties Doornwaard, Poederoijense Waard en Slijkwellsche Waard. Herstel van zoetwatergetijdenatuur speelt daarin een bijzondere rol. Hier is het effect van eb en vloed namelijk nog waarneembaar.

Lees meer

Een privé-beekje voor verdwaalde vissen

Vissen die vanuit de Maas naar hun voortplantingsgebied in de Geleenbeek willen zwemmen, raken onderweg nogal eens verdwaald. Ze moeten namelijk eerst de Oude Maas door. En die is vanwege de ligging bij de Bilt- en Molenplas niet gemakkelijk te vinden. Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat schieten daarom te hulp met een heus privé-beekje voor de vissen.

Lees meer

Lob van Gennep omarmt Maasnatuur

Het project Lob van Gennep combineert het verbeteren van de hoogwaterveiligheid met het versterken van de landschappelijke kwaliteit. Toen bleek dat Rijkswaterstaat in de Milsbeekse uiterwaard aan de slag wil met riviernatuur, was er dan ook snel overeenstemming om dat in te passen in de bredere gebiedsplannen. Eén van die plannen is het naar achteren verleggen van de dijk bij de steenfabriek voor een betere doorstroming bij hoogwater. En dat biedt weer meer plek voor een natuurvriendelijke kwelgeul, het type geul dat zo karakteristiek is voor de Terrassenmaas.

Lees meer

Colofon

Meer weten

U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002

Maandag t/m vrijdag: 07.00-20.00 uur.  Zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00-18.30 uur

Bekijk ook onze projectpagina.

Dit is een uitgave van

Rijkswaterstaat