Renovatie Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van de Heinenoordtunnel vindt plaats in 2023 en 2024. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, Dynniq en SPIE, voert de renovatie uit. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. En die voorbereidingen worden inmiddels ook zichtbaar op het bouwdokterrein naast de tunnel aan de Barendrechtse kant. Met de renovatie zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijft.

In deze nieuwsbrief

In deze tweede editie blikken we onder andere kort terug op de voorbereidende werkzaamheden afgelopen december, vertellen we over speciale bewoners op het bouwdokterrein en geven we antwoord op de vraag die Wessel Koster stelde naar aanleiding van de oproep Heeft u een tunnelvraag? Stel ‘m ons!

Door uitgebreid onderzoek straks efficiënt aan het werk

December vorig jaar was de tunnelbuis richting Bergen op Zoom een heel weekend volledig afgesloten. Dat gebeurt niet vaak, de laatste keer was in 2018. De tunnelbuis moest dicht om veilig onderzoek te kunnen uitvoeren in voorbereiding op de renovatie. Stephan van der Horst, projectleider civiele techniek bij Rijkswaterstaat legt uit waarom dat nodig was.

Lees meer

Maatregelen om bevers te beschermen

Op het voormalige bouwdokterrein heeft zich een beverfamilie gevestigd. En niet alleen daar is een beverburcht ontdekt. Ook bij de blusvijvers naast de tunnel zijn beverburchten ontdekt. De aannemer (Savera III) en Rijkswaterstaat treffen verschillende maatregelen om hen zo ongestoord mogelijk bij de tunnel te laten verblijven.

Lees meer

Bouwkeet bijna klaar

Drie stormen achter elkaar was iets te veel voor de bouwkeet die toen nog niet af was. We hebben fikse stormschade opgelopen maar die is al weer gerepareerd. De bouwkeet staat. Nu nog inrichten en het terrein wat opknappen en asfalteren. Streven is om op 1 april met het team van mensen dat aan de renovatie werkt naar de bouwkeet te verhuizen.

Regulier onderhoud gaat door tijdens renovatie

De tunnel moet altijd veilig en beschikbaar blijven. Dat betekent dat het onderhoud aan de tunnel voor en tijdens de renovatie altijd doorgaat. De onderhoudswerkzaamheden bestaan nu vooral uit klein onderhoud. Denk aan het reinigen van de verlichting, de camera’s en de wanden en het controleren van de hulppostkasten. En ondanks dat we straks bijvoorbeeld de ventilatoren vervangen, blijven we deze wel regelmatig testen. Wiljan Noordhoek, Service Manager voor het onderhoud van de tunnel bij Savera III vertelt hier in deze nieuwsbrief meer over.

Lees meer

N217 aangepast voor renovatie Heinenoordtunnel

We ontkomen er niet aan om de tunnel tijdens de renovatie af te sluiten. Om het verkeer te laten doorstromen treffen we maatregelen, ook op de omleidingsroutes zoals de N217. Roy Kokshoorn, adviseur omgevings- en verkeersmanagement bij Rijkswaterstaat, vertelt over deze veranderingen aan de wegen rondom de Heinenoordtunnel.

Lees meer

Planning van de werkzaamheden

De renovatie van de Heinenoordtunnel gaat pas in 2023 écht van start. Maar de voorbereidingen ervan zijn al in volle gang. Hoe ziet de planning van de aannemer er de komende tijd uit? En wat kunt u binnenkort verwachten als het gaat om wegafsluitingen?

De komende tijd starten we het voorbereiden en uitvoeren van de aanpassingen op de omleidingsroutes. We starten met de voorbereidingen voor maatregelen op de N217 en A16 en A17 die ervoor moeten zorgen dat het verkeer voldoende kan blijven doorstromen als de tunnel is afgesloten.

Tijdens de afsluitingen van de tunnel in de zomervakanties willen we de bussen van Connexxion tijdelijk door de Tweede Heinenoordtunnel laten rijden. Het openbaar vervoer is dan namelijk een goed en vaak sneller alternatief voor de auto.
Om zoveel mogelijk mensen in bussen veilig door de tunnel te laten gaan, moet deze buis worden aangepast. Er moeten er onder andere ventilatoren komen. Vanaf 20 april is de landbouwbuis van de Tweede Heinenoordtunnel daarom gedurende een aantal weken van maandag tot en met vrijdag afgesloten voor het landbouwverkeer. Op doordeweekse dagen kan het landbouwverkeer op bepaalde momenten gebruikmaken van de landbouwbuis. Mogelijk dat de buis voor fietsers ook een aantal nachten wordt afgesloten zijn.  Zodra dit bekend is, is dat terug te vinden in de planning op de projectpagina A29: renovatie Heinenoordtunnel.

Het reguliere onderhoud aan de tunnel gaat ook gewoon door. Het eerstvolgende onderhoud staat gepland in april. In de nacht van 6 op 7 april is de tunnel richting Rotterdam dicht en de nacht van 7 op 8 april richting Bergen op Zoom.

Heeft u een tunnelvraag? Stel ‘m ons!

Na het verschijnen van de eerste editie kregen we van Wessel Koster de volgende vraag: Voor de veiligheid krijgt de Heinenoordtunnel een middentunnelkanaal, hoe breed worden de rijstroken na deze wijziging? Harry de Haan, adviseur tunnelrenovaties Rijkswaterstaat geeft het antwoord.

Lees meer

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook