Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook gestart en duurt tot in 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

In deze nieuwsbrief

In deze editie blikken we terug naar de eerste lange afsluiting van de Heinenoordtunnel in beide richtingen, wat zijn de ervaringen en welke werkzaamheden zijn uitgevoerd? Ook kijken we vooruit naar de afsluiting van de Haringvlietbrug in juni en juli. We vertellen meer over het openbaar vervoer, de ponten en de fietsacties tijdens de afsluiting van de brug. En we hebben een video gemaakt over het testen van de technische installaties die straks op de Haringvlietbrug worden geplaatst.

Deze nieuwsbrief is 16 mei al gepubliceerd, maar door een technische storing niet eerder verzonden.

Haringvlietbrug 8 weken afgesloten voor renovatie

We renoveren de Haringvlietbrug in de snelweg A29. De brug is van vrijdag 9 juni 22.00 tot vrijdag 4 augustus 2023 23.00 uur dicht voor al het verkeer. We vervangen de brugklep en het bewegingswerk. Aanvankelijk zou de brug 7 weken afgesloten zijn. Nadat de planning voor de werkzaamheden gedetailleerd uitgewerkt is, blijkt dat ook de geplande reserveweek in augustus nodig is voor het op de millimeter nauwkeurig stellen van de nieuwe brugklep.

Lees meer

Openbaar vervoer omleiden rondom de Haringvlietbrug ‘het blijft een flinke puzzel’

De Haringvlietbrug is een belangrijke schakel tussen de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Elke dag maken tienduizenden auto’s en vrachtwagens gebruik van deze brug. Ook voor het openbaar vervoer is de brug belangrijk. Arriva en Connexxion vervoeren iedere dag veel reizigers over de Haringvlietbrug naar de plaats van hun bestemming.

Lees meer

Video testen technische installaties Haringvlietbrug

Bij de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug vernieuwen we straks ook alle technische installaties. Deze zorgen voor de bediening, besturing en bewaking van de brug en bestaan uit maar liefst 26 verschillende onderdelen. Waaronder camera’s, omroepinstallatie, slagbomen en de signaleringslampen voor de scheepvaart en het wegverkeer. Het compleet nieuwe systeem is afgelopen maanden in een fabriekshal in Dordrecht getest. Door het vroegtijdig testen voorkomen we zoveel mogelijk verrassingen later in het project en beperken we de hinder voor het wegverkeer en de scheepvaart. In deze video neemt Rijkswaterstaatreporter Fiona je mee voor een kijkje bij de testopstelling.

Terugblik: Heinenoordtunnel voor het eerst langere tijd in beide richtingen dicht

Van 28 april tot en met 8 mei was de Heinenoordtunnel voor het eerst langere tijd in beide richtingen dicht. De hinder voor de weggebruikers was fors, maar ook conform de verwachtingen.  Met alle maatregelen en weggebruikers die thuiswerken, de fiets of de bus pakken, was de verwachting dat de extra reistijd, boven op de normale reistijd en de omrijdtijd, kon oplopen tot meer dan een uur, zeker in de spits. Die verwachting is uitgekomen. Voor de afsluiting in augustus nemen we alle ervaringen van deze eerste lange afsluiting mee.

Lees meer

Delen wand middentunnelkanaal Heinenoordtunnel gearriveerd op bouwterrein

De eerste van de 84 betonnen delen van de wand van het middentunnelkanaal voor de Heinenoordtunnel zijn aangekomen op het bouwterrein naast de tunnel. Het middentunnelkanaal speelt een belangrijk rol tijdens én na de renovatie en heeft meerdere functies. Naast een gesloten vluchtgang komen er in het bovenste deel de kabels en leidingen naar de technische installaties en systemen van de tunnel. Om het middentunnelkanaal te maken gaat de tunnel in augustus voor 4 weken in beide richtingen dicht.

Lees meer

Mei-werkzaamheden Heinenoordtunnel: volgens planning verlopen

Voor de afsluiting in de meivakantie stonden veel verschillende werkzaamheden op de planning. Deze zijn succesvol uitgevoerd. Theo van Maris, technisch manager Rijkswaterstaat, kijkt tevreden terug en kijkt ook vol vertrouwen uit naar de werkzaamheden die voor de zomer zijn gepland. De ervaringen van deze week mee voor de werkzaamheden in augustus.

Lees meer

Pont voor (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer bij Haringvlietbrug

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug kunnen (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer via veerverbindingen het Haringvliet oversteken. Via de parallelbaan van de Haringvlietbrug kunnen (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer het Haringvliet over. Voor deze weggebruikers is het niet mogelijk om tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug een omleidingsroute te volgen, omdat deze te lang zijn. Daarom zetten we 2 veerverbindingen in: 1 pont voor (brom)fietsers en voetgangers en 1 pont voor landbouwverkeer.

Lees meer

Fietsen tijdens afsluitingen Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel extra aantrekkelijk dankzij speciale acties

De fiets pakken tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug en heeft meerdere voordelen. Je vermijdt files, beperkt het verkeer én werkt aan je gezondheid. Daarom hebben we fietsen in deze periode nog aantrekkelijker gemaakt.

Lees meer

Planning van de werkzaamheden. Weet wanneer er afsluitingen zijn

De komende tijd staan de volgende afsluitingen van de Heinenoordtunnel op de planning:

  • vrijdag 19 mei 22.00 uur tot maandag 22 mei 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • vrijdag 2 juni 22.00 uur tot maandag 5 juni 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • in de nacht van woensdag 7 juni op donderdag 8 juni tussen 00.00 en 05.00 uur richting Rotterdam
  • in de nacht van donderdag 8 juni op vrijdag 9 juni tussen 00.00 en 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • vrijdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur richting Bergen op Zoom
  • maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur in beide rijrichtingen

De afsluiting van de Haringvlietbrug is van:

  • vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de planningen op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel voor de actuele afsluitingen. En check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo, vanAnaarBeter of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl. Daar zijn ook verschillende factsheets in meerdere talen te downloaden.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via Twitter of Facebook