Nieuwsbrief A28/A1: project knooppunt Hoevelaken

Bij knooppunt Hoevelaken (A1/A28) komt veel regionaal en doorgaand verkeer samen, hierdoor staat er vaak file. In de komende jaren pakt Rijkswaterstaat het knooppunt aan en verbreedt de aansluitende wegen. Zo verbeteren we de doorstroming en de verkeersveiligheid. Daarbij vergroten we de leefbaarheid voor de omgeving en de bereikbaarheid van het midden van Nederland. In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Het cruciale waterbergingsgebied rondom knooppunt Hoevelaken: hoe voorkomen we straks overstroming?

Wegwerkzaamheden uitvoeren zonder rekening te houden met het waterlandschap? Dat is allesbehalve een goed idee. Een deel van het projectgebied van Knooppunt Hoevelaken heeft namelijk de functie van waterberging voor de regio bij hevige regenval. Rijkswaterstaat stelt bij ieder project, samen met het waterschap, zorgvuldig een waterstructuurplan op. Wij spraken met beleidsadviseur Henk Nobbe en beleidsmedewerker Paul Bronkhorst van Waterschap Vallei en Veluwe over de impact van de wegverbreding op het waterlandschap rondom knooppunt Hoevelaken. Want hoe voorkomen we bijvoorbeeld overstromingen in dit gebied, na uitvoering van de werkzaamheden? U leest het in het interview met Henk en Paul op onze website. 

Foto van de Schammer in 2010

De verschillende looks van knooppunt Hoevelaken door de jaren heen

Een ietwat korrelig zwart-witbeeld met hier en daar een verdwaalde vrachtwagen; je herkent het bijna niet terug, maar de klaverbladen verraden dat dit een oude foto van knooppunt 
Hoevelaken is. 50 jaar geleden op de kiek gezet, in 1972 om precies te zijn. Een mooi moment voor een duik in de geschiedenis. Wat is er gedurende de afgelopen halve eeuw allemaal veranderd aan het knooppunt? Bekijk de evolutie van het knooppunt in dit artikel op onze website. 

Foto van Knooppunt Hoevelaken in 1972

Punt van Hoevelaken #2: Villa Vinkenhoef

Wat is de impact van de werkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken op de omgeving? Wat betekent dit voor de mensen die rond het projectgebied wonen, werken, ondernemen of op een andere manier betrokken zijn? Wij trekken eropuit en vragen het de betrokkenen. Zij delen hun eigen verhaal, ambities en uitdagingen. Maak kennis met de bijzondere verhalen uit het projectgebied. Ga met ons mee op digitale roadtrip! 

De vorige keer gingen we langs bij de Kopermolen van Martin en Marieke. Voor het tweede Punt van Hoevelaken brengen we een bezoekje aan Villa Vinkenhoef in Amersfoort. Precies op de plek van dit rijksmonumentale pand – op de kruising tussen de Energieweg en de Amersfoortstaat – staat een fietstunnel gepland. En deze gaat dwars door de voortuin van de Villa. Dit vraagt om een nieuw ontwerp van onder andere de toegangsweg, de poort en het hekwerk. Genoeg reden om langs te gaan bij de Villa om eigenaar Ronald te vragen naar zijn ervaring in de samenwerking met Rijkswaterstaat en andere specialisten in het vinden van de oplossing. Lees en kijk het tweede Punt van Hoevelaken hier
 

Foto van Ronald bij Villa Vinkenhoef

Inloopspreekuren project Knooppunt Hoevelaken

Heeft u vragen over project Hoevelaken die u graag persoonlijk stelt? Dat kan, want in navolging van de gemeenten Nijkerk en Amersfoort verzorgt Rijkswaterstaat dit najaar ook inloopspreekuren voor de gemeenten Barneveld, Bunschoten en Leusden. U bent van harte welkom om met de mensen van het projectteam in gesprek te gaan en uw vragen te stellen. Er worden tijdens het inloopspreekuur geen nieuwe tekeningen of plannen gepresenteerd. De spreekuren zijn echt bedoeld om een persoonlijk gesprek te voeren en vragen te stellen. Ook mensen van buiten deze gemeenten zijn welkom. Hieronder vindt u een overzicht van de inloopspreekuren per gemeente. Check de website voor de meest actuele data. Aanmelden is niet nodig.

Bunschoten
Datum:     Donderdag 13 oktober 2022
Tijdstip:    16:00 – 20:00
Adres:       De Mandenmaaker, Kerkstraat 103, Spakenburg

Barneveld
Datum:     Donderdag 20 oktober 2022 
Tijdstip:    16:00 – 20:00
Adres:       De Goudreinet, Zelderseweg 63, Terschuur

Leusden 
Datum:     Dinsdag 1 november 2022 
Tijdstip:    16:00 – 20:00
Adres:       Het Huis van Leusden, Erf 1, Leusden

Colofon

In deze nieuwsbrief leest u over de stand van zaken en ontwikkelingen in het project A28/A1: Knooppunt Hoevelaken. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder heeft aangegeven dat u graag op de hoogte wordt gehouden van de stand van zaken en ontwikkelingen van het project. Mocht dit inmiddels niet meer van toepassing zijn, dan kunt u zich via de link onderaan afmelden.

Meer weten?

Kijk op: www.a28a1knooppunthoevelaken.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur) of mailen via Knooppunt Hoevelaken.