A7 Herstel Prinses Margriettunnel

Door druk van het grondwater is een van de tunneldelen van de Prinses Margriettunnel omhooggekomen. Om dit te herstellen en de veiligheid voor de toekomst te garanderen, wordt heel de fundering van de tunnel vernieuwd en versterkt. Tijdens de herstelwerkzaamheden blijft de tunnel gedeeltelijk open voor het wegverkeer. Zo blijven de omliggende dorpen bereikbaar. Met deze nieuwsbrief informeren we u over de laatste ontwikkelingen rondom dit project.

Onderzoek naar oorzaak funderingsproblemen Prinses Margriettunnel

Nadat een deel van de tunnelmoot van de Prinses Margriettunnel naar boven kwam, schakelden wij onderzoeksinstituten Deltares en TNO in om de oorzaak te achterhalen. Hun bevindingen wijzen op corrosie als boosdoener. Corrosie is een chemische reactie van staal met water. Dit verzwakte de fundering, waarna de opwaartse waterdruk onder de tunnel die fundering uiteindelijk fataal werd.

Lees meer

Veiligheid op één in de Prinses Margriettunnel

Op de locatie van de Prinses Margriettunnel is het één en al bedrijvigheid. Zo’n 80 mensen werken hard aan het herstel van de tunnel, en ondertussen rijdt het verkeer door op slechts enkele meters van de werkzaamheden. Een betonnen afscheidingswand (barriers) met zichtschermen houdt de beide werelden van elkaar apart. Bij een project als dit is één ding van het allergrootste belang: veiligheid. Veiligheidsdeskundigen Denny van der Dong en Andries Heidstra vertellen over de rol van veiligheid binnen de herstelwerkzaamheden.

Lees meer

Herstelwerkzaamheden Prinses Margriettunnel: Fase 1 zit er bijna op

Op woensdag 14 februari 2024 zijn de laatste ankerpalen in het middengedeelte van de Prinses Margriettunnel geboord. Dit markeert het einde van ruim een half jaar aan inspannende werkzaamheden. In totaal boorden we 570 palen. Na het boren van de laatste palen, verplaatsen we de grote boormachines naar Dordrecht voor noodzakelijk onderhoud. Daarna komen de machines weer terug om ingezet te worden bij de volgende fases van het herstel.

Lees meer

Colofon

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de projectpagina van A7: herstel Prinses Margriettunnel.

Benieuwd naar de aankomende verkeersmaatregelen?
Bekijk dan de animatie op de projectpagina.

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002.
Op weekdagen van 07.00 tot 20.00 uur. Op zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.