Nieuwsbrief A2 verbreding Het Vonderen - Kerensheide

De A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide verbindt Zuid- en Midden-Limburg met de rest van Nederland en het buitenland. Goede bereikbaarheid en doorstroming is daarom van groot belang. Rijkswaterstaat verbreedt de A2 in Midden-Limburg naar 2x3 rijstroken met een vluchtstrook. Voordat het zover is, hebben we nog een aantal stappen te gaan. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang.

Kijk voor meer informatie op onze projectpagina.

Aanbestedingsproces voor de uitvoering is gestart

Eind mei 2022 is het aanbestedingsproces voor het ontwerpen en uitvoeren van de verbreding A2 Het Vonderen – Kerensheide gestart. Na een periode van onderzoeken en voorbereiding, is het contract van Rijkswaterstaat klaar en kunnen geïnteresseerde aannemers zich aanmelden. Hoe die voorbereiding in zijn werk ging en hoe het vervolgtraject er nu uitziet, vertellen de experts. 

Lees verder

Infographic over het aanbestedingstraject van de wegverbreding A2: Het Vonderen – Kerensheide. Hoe vinden we een aannemer? Fase 1: Start voorbereiding. Het inkoopplan wordt opgesteld met daarin de scope, risico’s, criteria, duur en kosten van het project.   Fase 1.1: Onderzoek. We doen verschillende onderzoeken op het gebied van archeologie, milieu, flora en fauna, et cetera.  Fase 1.2: Eisen formuleren. We houden gesprekken met betrokken partijen. Dit zijn gemeenten, Provincie, Waterschap, buurtenplatform, ProRail, et cetera.  Fase 1.3: Interne checks. Check op kwaliteit: voldoet alle verzamelde input aan onze eisen? Check op samenhang: klopt de samenhang tussen alle losse onderdelen? Check op mensen en middelen: hebben we alle juiste mensen en middelen beschikbaar om te kunnen starten? In het contract formuleren we alle eisen die we aan een aannemer stellen. De onderzoeksresultaten geven de aannemer een goed beeld van risico’s en zaken waar hij/zijn rekening mee moet houden. Fase 2, tweede kwartaal 2022: Start aanbesteding. Wanneer alle lichten op groen staan, wordt de aanbesteding gepubliceerd op een aanbestedingswebsite. Fase 2.1: Aanmeldingsfase Bedrijven die in staat zijn deze opdracht uit te voeren (dit wordt getoetst aan een aantal ervaringseisen) mogen door naar de volgende fase. Fase 2.2, derde kwartaal 2022: De eerste dialoogfase Er wordt een startbijeenkomst georganiseerd. Dit is een informatiebijeenkomst voor alle partijen. Hier kan ook het buurtenplatform haar aandachtspunten toelichten. In deze fase zijn er ook individuele gesprekken en de mogelijkheid om schriftelijk vragen te stellen. Alle vragen en antwoorden verwerken we in een ‘Nota van Inlichtingen’. Deze is voor alle aannemers beschikbaar.  Fase 2.3: Beoordeling De aannemers moet en in een plan uitwerken hoe ze een aantal risico’s die wij hebben uitgewerkt gaan beheersen. In het vierde kwartaal 2022 worden de drie aannemers met het beste plan geselecteerd. Deze gaan door naar de volgende fase.  Fase 2.4, eerste kwartaal 2024: Tweede dialoogfase Met iedere aannemer voeren we drie verdiepende gesprekken. In deze fase schrijven de aannemers hun voorstellen. Fase 2.5, tweede kwartaal 2023: Beoordeling. Alle drie de aannemers dienen in deze fase hun offerte in. Wij beoordelen de plannen en offertes door te kijken naar de beste prijs-kwaliteit verhouding op basis van vier criteria. Per criterium is er een apart team dat de beoordeling doet.  In het tweede kwartaal van 2023 is de winnaar bekend. Fase 2.6: Bezwaar periode In deze periode kunnen de verliezende aannemers nog bezwaar aantekenen bij de rechter. Fase 3, derde kwartaal 2023: Gunning Aan de slag!

Archeologische vondsten langs de A2

Voor de verruiming van de A2 moesten ook de buisleidingen van Petrochemical Pipeline Services B.V. (PPS-Pipelines) verplaatst worden. Maar voordat dat kon gebeuren, moest de grond waar de leidingen in komen te liggen onderzocht worden op archeologische resten. De archeologen van Antea Group onderzochten het nieuwe leidingtracé en deden interessante vindingen!

Lees verder

Scherf van een tweeledige kom met oor uit de Late Bronstijd

Werkzaamheden nieuwe gasleidingen gestart

Over het totale traject waar de verruiming van de A2 plaats gaat vinden, moet de Gasunie op zes punten haar leidingen verleggen. Om die werkzaamheden goed aan te laten sluiten op andere werkzaamheden rondom het traject, is de planning iets opgeschoven. Maar inmiddels is Van Voskuilen Industrie (VVI) met de werkzaamheden gestart.

Lees verder

Leidingen worden door machines langs het maïsveld gelegd

Eeuwenoude knoteik wordt vereeuwigd als monument

De eeuwenoude knoteik die bij Susteren langs de A2 staat, moet straks wijken voor de verbreding van de snelweg. Buurtbewoners en bomenliefhebbers zetten zich in voor een waardige bestemming van de boom. Het verplanten was helaas geen optie. Maar met het nieuwe voorstel van Rijkswaterstaat om de gekapte boom als monument te plaatsen, zijn de betrokken partijen zeer tevreden.  

Lees verder

Close-up van de knoteik zonder bladeren langs de A2

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. U kunt (ook) gratis bellen met 0800 - 8002 (maandag t/m vrijdag van 07.00 uur - 20.00 uur, zaterdag en zondag (inclusief feestdagen) van 10.00 uur - 18.30 uur). Of gebruik het contactformulier.