Nieuwsbrief A16 Rotterdam

Er wordt volop gewerkt aan de A16 Rotterdam. In deze nieuwsbrief lees je meer over de werkzaamheden en actuele ontwikkelingen. Of ga naar de projectwebsite voor meer informatie.

Voor nu wensen we je een fijne zomer!

Huzarenstuk: bouw fly-over Terbregseplein

De bouw van de A16 Rotterdam komt in een volgende versnelling. Naast de realisatie van de Rottemerentunnel en de aansluiting met de A13, worden bij het Terbregsepein voorbereidingen getroffen voor de bouw van een fly-over over het verkeersknooppunt. Met de zogenoemde ILM-methode (Incremental Launching Method) wordt in totaal zo’n 800 meter wegdek in delen over het bestaande weggennet geschoven om de verbinding te maken met de bestaande A16. In september 2021 start het inschuiven van de eerste wegdekken. Lees hier het volledige artikel over de werkzaamheden bij het Terbregseplein.

Werkzaamheden Terbregseplein
Beeld: Frank de Roo

Weekendafsluiting Ankie Verbeek-Ohrlaan eind augustus

Om het verkeer tijdens de werkzaamheden voor de A16 Rotterdam goed te laten doorstromen, leggen we een tijdelijke rotonde aan bij de kruising N209 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan. In het weekend van 27-29 augustus sluiten we de nieuwe rotonde aan op de bestaande wegen. Tijdens deze werkzaamheden is de N209 op het deel N471-N472 afgesloten evenals de Ankie Verbeek-Ohrlaan op het deel Hazelaarsweg-N209. De afsluiting start op vrijdag 27 augustus 20.00 uur en duurt tot maandag 30 augustus 06.00 uur. Meer informatie over de weekendafsluiting is te vinden op de website.

Ankie Verbeek-Ohrlaan
Beeld: Rijkswaterstaat

Rottemerentunnel: aanleg in 5 stappen

Het eerste stuk van de vloer van de Rottemerentunnel is te zien en ook in de tweede bouwkuip hebben we inmiddels onderwaterbeton gestort. Op dit moment zijn tientallen duikers aan het werk om onder andere het aanbrengen van de wapening en het storten van het onderwaterbeton in goede banen te leiden. Daarnaast zijn we in de eerste bouwkuip, die is leeggepompt, gestart met het plaatsen van de bekisting voor de middenwanden. Per bouwkuip doorlopen we dus een aantal stappen. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Collega Arie Loef licht de vijf bouwstappen toe in een korte video. Bekijk de video hier.

Rottemerentunnel aanleg
Beeld: Rijkswaterstaat

Betonkunst bij de A13

Mooi grijs is niet lelijk. En als je maar genoeg kuub beton samenvoegt, krijg je vanzelf iets monumentaals. Zo verrijst op de plek waar de A16 Rotterdam straks de A13 ontmoet, het viaduct met de werktitel “Kunstwerk 10”. Projectmanager Paul de Heus en architect Joost Brands zijn overtuigd van de bijzondere schoonheid van het viaduct. Zij nemen ons in deze vlog mee tijdens een 18 uur durende marathon betonstorten. Bekijk de vlog hier.

Kunstwerk A13

Cock de Jong volgt aanleg A16 Rotterdam op de voet

Al zijn hele leven woont Cock de Jong (75) in Bergschenhoek. Als kleine jongen zwierf hij urenlang langs de Rotte, jaren later leerde hij de straten en de bewoners kennen door zijn ritjes met de SRV-wagen. Een van de grootste veranderingen in ‘zijn’ wijk is de aanleg van de A16 Rotterdam. Cock volgt de ontwikkelingen dan ook op de voet: ‘Het liefst zit ik er met mijn neus bovenop.’ Lees hier het volledige interview met Cock.

Interview Cock de Jong
Beeld: Sjaak Boot

Goeie vraag!

Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

De vraag van deze keer: hoe kan je de storthoogte van de ene bouwkuip van de Rottemerentunnel precies dezelfde laten zijn als die van aansluitende bouwkuipen? Want de vloeren moeten straks natuurlijk wel goed op elkaar aansluiten. Het antwoord op deze vraag vind je op onze website!

Goeie vraag!
Beeld: Tappan

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat en bouwcombinatie De Groene Boog. Meer informatie vind je op onze projectwebsite of op de website van Rijkswaterstaat.

Heb je vragen?

Stel ze via a16rotterdam@rws.nl. Je kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief

Ken je mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.

A16 Rotterdam

Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij. De nieuwe 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Ze wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van Besix, Dura Vermeer, Van Oord, en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.