Nieuwsbrief A16 Rotterdam

Er wordt volop gewerkt aan de A16 Rotterdam. In deze nieuwsbrief lees je meer over de werkzaamheden en actuele ontwikkelingen. Of ga naar de projectwebsite voor meer informatie.

Fly-over Terbregseplein: het lanceren begint

Het Terbregseplein is een van de drukste verkeersaders van Nederland. Over dit bestaande knooppunt komt een fly-over die de bestaande A16 verbindt met de A16 Rotterdam. Er wordt een, voor Nederlandse begrippen, bijzondere bouwmethode toegepast: de Incremental Launching Method (ILM). Komende periode gaan we starten met het 'lanceren' van het wegdek over de A20, met minimale verkeershinder. Collega's Albert Timmerman, projectmanager bij bouwcombinatie De Groene Boog en Ben Arts, technisch manager bij Rijkswaterstaat vertellen er meer over. Lees hier het volledige artikel. 

Terbregseplein start lanceren wegdek
Beeld: Ben Arts

Oktober: Maand van het Terbregseplein

Over de nogal bijzondere bouwmethode van de fly-over bij het Terbregseplein is veel te vertellen. Daarom roepen we oktober uit tot de ‘Maand van het Terbregseplein'. Kom langs bij de Expo A16 Rotterdam, ga fietsen met een voorlichter of stap in de bus en neem een kijkje bij de bouwplaats. De gehele maand organiseren we diverse activiteiten. Nieuwsgierig? Ga naar de website voor meer informatie. Vind hier ook het programma en de mogelijkheid tot aanmelden. 

Maand van het Terbregseplein
Beeld: Tappan

Eerste damwanden Rottemerentunnel afgebrand

De Rottemerentunnel in het Lage Bergse Bos krijgt steeds meer vorm. Vorige week zijn de eerste stalen damwanden afgebrand tot het niveau van de tunnelvloer, zo’n 6 meter onder het maaiveld. Het afbranden gebeurt bij de wanden aan de kopse kanten van elke bouwkuip, de zogeheten compartimenteringsschermen. Waar de damwanden aan de lange zijdes van de bouwkuipen worden verwijderd nadat de bouw van de tunnel is afgerond, blijven de compartimenteringsschermen voor een deel in de grond achter. Het onderste deel van de damwand kan niet worden verwijderd, omdat deze verankerd zitten in de onderwaterbetonvloer. Meer weten? Lees het nieuwsbericht op de website

Rottemerentunnel afbranden damwanden
Beeld: De Groene Boog

Hard op weg naar een fris en fruitig tunneldak

In maart van dit jaar plaatsen we diverse bomen en planten in de proeftuin van de A16 Rotterdam. Deze tuin bootst het toekomstige betonnen dak van de energieneutrale Rottermerentunnel na, waarop straks het Lage Bergse Bos wordt ingericht. Hoogste tijd om eens te kijken hoe het met de planten gaat. We vragen het aan Arjan Ali, projectcoördinator bij De Groene Boog. Lees hier het volledige interview.

Proeftuin A16 Rotterdam
Beeld: Tappan

VLOG: Proefrijden over de nieuwe tijdelijke rotonde

Soms moeten we bouwen op plekken waar verkeer rijdt. Dan zijn er nieuwe, tijdelijke wegen nodig. En dat betekent dat we in het weekend aan de slag zijn om op maandagmorgen 05.00 uur een gloednieuwe verkeerssituatie te presenteren. Snelwegwijzer Frank Jan Kat gaat proefrijden op een tijdelijke rotonde met werkvoorbereider Maurice Scherpenhuyzen. Bekijk de video hier. 

Vlog: proefrijden op een tijdelijke rotonde A16 Rotterdam

Tijdelijke en nieuwe routes rondom N209

In het gebied rond de N209 zijn er sinds afgelopen maand een aantal wijzigingen in de bereikbaarheid van het gebied. Zo is de Verlegde Oude Bovendijk in gebruik genomen, waardoor er geen directe aansluiting meer op de N209 is. Het verkeer en de fietsers gaan nu, net als in de eindsituatie als de A16 Rotterdam klaar is, via een tunneltje onder de N209 door en sluiten aan op de Landscheiding en de rotonde bij de G.K. Van Hogendorpweg. Verder is het fietspad Zwarteweg (tussen metrostation Rodenrijs en bedrijventerrein Schiebroek) het komende jaar afgesloten. Fietsers volgen een omleiding via de Landscheiding. En tot slot is er een nieuwe verkeerssituatie bij de kruising N209/Ankie Verbeek-Ohrlaan. Het autoverkeer maakt de komende twee jaar gebruik van een tijdelijke rotonde en fietsers gaan met een brug over de N209 heen. Meer informatie is te vinden op de website.

Ankie Verbeek-Ohrlaan rotonde
Beeld: Sjaak Boot

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat en bouwcombinatie De Groene Boog. Meer informatie vind je op onze projectwebsite of op de website van Rijkswaterstaat.

Heb je vragen?

Stel ze via a16rotterdam@rws.nl. Je kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief

Ken je mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.

A16 Rotterdam

Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij. De nieuwe 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Ze wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van Besix, Dura Vermeer, Van Oord, en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.