Nieuwsbrief A16 Rotterdam

Er wordt volop gewerkt aan de A16 Rotterdam. In deze nieuwsbrief lees je meer over de werkzaamheden en de actuele ontwikkelingen. Of ga naar de projectwebsite voor meer informatie. 

Tussen 10.00-15.00 uur zijn onze bouwhekken geopend

Komende zaterdag is het landelijke Dag van de Bouw. De bouwhekken bij de A16 Rotterdam zijn tussen 10.00-15.00 uur geopend. Kom jij ook langs? Wandel door de Rottemerentunnel in aanbouw en neem een kijkje op de bouwbrug over de Rotte. Of wandel mee met de boswachter van Recreatieschap Rottemeren. Ook de collega’s van het project vervanging Van Brienenoordbrug zijn aanwezig voor meer informatie. Zien we je dan? Vind op de projectwebsite meer informatie en bekijk waar je het beste kunt parkeren.

Dag van de Bouw 2023

Rijden over de eerste 2 kilometer A16 Rotterdam

Sinds afgelopen maandag is het eerste stukje A16 Rotterdam in gebruik als N209. Het gaat om ongeveer 2 kilometer asfalt ter hoogte van Rotterdam The Hague Airport, tussen de Vliegveldweg en de N471. Tot de openstelling van de A16 Rotterdam eind 2025 blijft dit deel van de weg een provinciale weg. In oktober dit jaar volgt ook het aansluitende deel tussen de N471 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan in Rotterdam. Door het verkeer nu al op het tracé van de A16 Rotterdam te laten rijden, kunnen we starten met de definitieve inrichting. In de definitieve situatie vervalt de N209 op het deel tussen de A13 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan en komt er tussen het deel A13 en de N471 naast de A16 Rotterdam een fietspad te liggen, op de plek waar nu nog de N209 ligt.

A16 Rotterdam in gebruik als N209
Beeld: Fred Leeflang

Oprit Prins Alexander (27) dicht - eind 2023 t/m eind 2025

De constructie van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam voldoet niet meer. Vanwege de veiligheid moet het viaduct in zijn geheel worden vervangen. De werkzaamheden duren van mei 2023 tot en met maart 2026 en zorgen voor geluidshinder en verkeershinder. Zo wordt de snelheid op de A16 tijdelijk beperkt en moet de snelweg af en toe dicht. De Hoofdweg, die onder het viaduct doorloopt, wordt tijdelijk afgesloten of is gedeeltelijk bereikbaar. En de oprit vanaf de Hoofdweg naar de A16 richting Dordrecht (oprit 27) is voor langere tijd afgesloten. Ga voor meer informatie naar de projectwebsite. 

Vervanging viaduct Hoofdweg
Beeld: Drone Addicts

Houd rekening met extra reistijd

Van vrijdagavond 14 juli 22.00 uur tot en met maandag 17 juli 05.00 uur is de A13 richting Den Haag afgesloten tussen knooppunt Kleinpolderplein en Delft-Zuid (afrit 10). Weggebruikers richting Delft/Den Haag rijden dan om via de A20 en A4 en moeten rekening houden met 10 tot 15 minuten extra reistijd. We werken hier aan de aansluiting van de A16 Rotterdam op de A13. Doorgaand verkeer rijdt hier in de toekomst vanaf het Terbregseplein over een verbindingsboog richting de A13. Meer informatie is binnenkort te vinden op de Werkzaamhedenkaart op de projectwebsite.  

Luchtfoto aansluiting A16 Rotterdam op A13
Beeld: Topview Luchtfotografie

Eerste fiets- en wandelpaden al in gebruik

Het Lage Bergse Bos krijgt een metamorfose. Recreatieschap Rottemeren is in februari 2021 gestart met de (voorbereidende) werkzaamheden. De eerste fiets/wandelpaden en wandelbruggetjes zijn inmiddels klaar. De plannen voor deze kwaliteitsimpuls van het Lage Bergse Bos zijn afgestemd op het ontwerp van de groene inrichting van het tunneldak van de Rottemerentunnel. Op deze manier ontstaat er komende jaren een aantrekkelijk gebied waarbij de paden, beplanting en recreatieve voorzieningen goed op elkaar aansluiten. John en Dick van Staatsbosbeheer vertellen meer over de metamorfose van het Lage Bergse Bos. Bekijk hier de video.

Metamorfose Lage Bergse Bos
Beeld: Recreatieschap Rottemeren

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat en bouwcombinatie De Groene Boog. Meer informatie vind je op onze projectwebsite of op de website van Rijkswaterstaat.

Heb je vragen?

Stel ze via a16rotterdam@rws.nl. Je kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief

Ken je mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.

A16 Rotterdam

Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij. De nieuwe 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Ze wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van Besix, Dura Vermeer, Van Oord, en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.