Nieuwsbrief aanpak Twentekanalen

Rijkswaterstaat werkt de komende jaren in de regio Twente hard aan bereikbaarheid. We zijn bezig om de Twentekanalen tussen Delden en Enschede – en de hele zijtak naar Almelo te verruimen. Zo hebben we in april 2020 een tweede sluis bij Eefde geopend en wordt de oude sluis grondig gerenoveerd. Daarnaast onderhouden we bruggen, sluizen, gemalen en oevers. In deze nieuwsbrief informeren wij u over al deze werkzaamheden. Voor het laatste nieuws en updates: volg ons op www.facebook.com/twentekanalen

Kick-off met komst Pluimpot

Op 31 maart 2021 kwam het inspectieschip de 'Pluimpot' aan in Twente. Die komst luidde de start van de verruiming van de Twentekanalen in. De komende 1,5 jaar zijn we langs en op het kanaal bezig met onze werkzaamheden.

Lees meer

Schermafbeelding Youtube

Werkzaamheden proefvakken verruiming Twentekanalen van start op 25 mei 2021

Na de zomervakantie start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden voor de verruiming. Voordat het echter zover is starten we op 25 mei eerst met een proef om onze werkwijze verder te verfijnen. Dat doen we in 2 proefvakken. 

Lees meer

‘Zand-bentoniet houdt water in het kanaal’

Grondwaterbeheersing is een belangrijk onderwerp bij de verruiming van de Twentekanalen. Het kanaal is namelijk van nature ‘kwelgevoelig’; water dat lekt naar naastgelegen grondgebied. Hiervoor bedacht Rijkswaterstaat in nauwe samenwerking met weg- en waterbouwbedrijf Van Heteren een oplossing. Een laag vulkaanas op de bodem.

Lees meer

Zand-bentoniet mengsel

Bouwkundige vooropnames geeft inzicht in nul-situatie

We vervangen 35 km aan damwanden omdat deze sterk verouderd zijn en aan vervanging toe. Het intrillen van de damwandplanken veroorzaakt trillingen in de omgeving. Daarnaast baggeren we de bodem van het kanaal. Dit heeft mogelijk een kortstondige invloed op de grondwaterstand.
De kans op schade door de werkzaamheden is klein.

Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.