Nieuwsbrief aanpak Twentekanalen

De voorbereiding voor de uitbreiding van de Twentekanalen zijn in volle gang. Ons nieuwe RWS-communicatiekanaal ‘Het Twentekanaal’ trekt veel kijkers en de video’s krijgen leuke reacties. Op de Twentekanalen (het water) zelf, is ook steeds meer activiteit te zien. Zo is gestart met werken aan de proefvakken en zijn de duikers al bezig met het opsporen van eventuele onontplofte oorlogsresten op de bodem van het kanaal. Spannend? Zeker. Je leest meer over dit onderwerp en andere updates van de verruiming van de Twentekanalen in deze nieuwsbrief. Voor het laatste nieuws en updates: volg ons op www.facebook.com/twentekanalen.

Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat

Opening Sluis Eefde

Opening Sluis Eefde
Donderdag 1 juli was het zover: de Zuidersluis bij Eefde werd officieel geopend. De uitbreiding is succesvol afgerond en de Zuidersluis is volledig operatief. Met de opening van Zuidersluis kunnen er meer én zwaarder beladen schepen gebruikmaken van het vernieuwde sluizenstelsel. Tevens is de opening het officieuze startschot van fase 2 van de werkzaamheden aan de Twentekanalen. Bekijk onze nieuwe vlog voor een impressie van de feestelijke opening en om te ontdekken wat de verruiming van het Twentekanaal betekent voor binnenschippers zoals Peter de Ruijter. Het volledige videoverslag van opening is terug te zien op www.openingsluiseefde.nl of op Youtube.

Luiden van de bel bij Sluis Eefde
Beeld: Rijkswaterstaat

Save the date: informatiebijeenkomst

Wil je alles weten over de werkzaamheden op en rondom het kanaal? Zet 13 juli 19:30 tot 20:30 uur alvast in je agenda: dan houden we een officiële informatiebijeenkomst. De bijeenkomst zal online plaatsvinden en ingaan op het doel van de verruiming, de globale aanpak, grondwaterbeheersing, veiligheidsaspecten en de huidige status van de werkzaamheden. Uiteraard is hierin ruimte voor vragen. Heb je vragen of ben je gewoon geïnteresseerd? Op de webpagina en onze Facebook pagina publiceren we de link naar de online bijeenkomst.

XL-businesskade bij Almelo
Beeld: ©Rijkswaterstaat

Opsporen Ontplofbare Oorlogsresten

Over een aantal weken beginnen de baggerwerkzaamheden in de Twentekanalen. Maar dat gebeurt niet voordat we er zeker van zijn dat we geen explosieven tegenkomen. Want in de tweede wereldoorlog is ook het Twentekanaal aangevallen en gebombardeerd. Adviseur Ontplofbare Oorlogsresten Remco Derksen (RWS) vertelt ons er meer over:

Lees meer..

Duiker in het Twentekanaal
Beeld: Rijkswaterstaat

Inrichting voor depots damwanden

Misschien heeft u er al eentje gezien. Langs de Twentekanalen worden op dit moment meerdere depots ingericht. Deze depots worden gebruikt voor de opslag van materialen, zoals damwanden en bebording die nodig zijn tijdens de werkzaamheden. Op het hoofddepot bij de Jachthavenlaan in Almelo komt ook een bouwkeet te staan en een plek waar las werkzaamheden plaatsvinden. Dankzij de depots hoeven de werkschepen maar kleinere afstanden af te leggen.

Winnaar verhalenactie is bekend!

We ontvingen mooie inzendingen en leuke verhalen over jullie ervaringen met en avonturen op of rondom de Twentekanalen. Van sportief tot romantisch, van recreatief tot professioneel. Van de inzendingen hebben we één verhaal geselecteerd. De winnaar heeft een rondvaart op ons mooie Twentekanaal gewonnen. Benieuwd naar het verhaal? Daarover meer in de volgende nieuwsbrief. Blijf trouwens vooral verhalen insturen. Wie weet verschijnt jouw verhaal over het kanaal in een volgende nieuwsbrief.

De mooiste sluis van Nederland

Op 1 juli werd de vernieuwde sluizencomplex bij Eefde officieel in gebruik genomen. Zo is er een einde gekomen aan een periode van ruim drie jaar van bouwen en renoveren. Met een verdubbeling van de capaciteit van de ‘Poort naar Twente’ is er weer een stap gezet in een snellere en betere doorvaart over de Twentekanalen. Samen met de projectleiders Robbert Visser van Rijkswaterstaat en Paul Schaap van CroonWolter&Dros blikken we terug op deze periode.

Op tijd klaar

Robbert Visser:” Successen?? Hoeveel wil je er? Het halen van de datum van oplevering van de nieuwe Noordersluis is een hoogtepunt en hoe op 20 april vorig jaar de NOS de sluis in beeld bracht met het dichterlijke verhaal. ‘Strakke lijnen trekt het Twentekanaal door het landschap’. Daar werd ik erg blij van.” Daarbij hoort wel dat ik het echt jammer vond dat we door Corona niet met alle betrokkenen, medewerkers en bewoners, de nieuwe sluis konden openen.

Je kunt weer een tijd vooruit

“De hoogtepunten waren voor mij wel de grote hijs-acties, zoals het inhijsen van de vernieuwde sluisdeuren en traversen van de oude Zuidersluis. En wat een verschil hoe de sluis er uit ziet ten opzichte van ruim een jaar geleden. Nu is het een mooi wit, sprookjesachtig beeld. Echt de mooiste sluis van Nederland. Alles wat hersteld moest worden is aangepakt. Dit is positief voor de betrouwbaarheid en voor de scheepvaart is het heel goed. We weten nu de hoed en de rand van de oude sluis.”

Samen beter gemaakt

Paul: “Voor mij was een succes het open gesprek dat we voor de uitvoering met Rijkswaterstaat hebben gehad. We gingen samen voor wat het beste was voor het project en hebben keuzes gemaakt die er voor hebben gezorgd dat we over het hele werk zaken beduidend anders zijn gemaakt dan op voorhand was voorzien. Een voorbeeld is de bediening van de sluizen. In het ontwerp was er gekozen voor een losse bediening per sluis. Uiteindelijk hebben we nu in het nieuwe bediengebouw hoofdenbediening. Je kunt vanaf een plek beide sluizen tegelijkertijd bedienen.”

Twee sluizen, een bediengebouw

Voor Paul is een hoogtepunt een vernuftig staaltje techniek: “Eefde heeft naast een hypermoderne sluis met een unieke segmentdeur een oude dame die nu op en top in orde is. Draaiend op hetzelfde softwaresysteem. Ze zijn nu qua bediening aan elkaar gekoppeld en communiceren goed met elkaar. Als techneut wordt ik daar blij van.”

Robbert sluit af: “Tijdens het werk, maar ook nu, zie je dat de sluis volk trekt. Het is een plek waar bewoners samen komen. Mooi is dat we met de inrichting van het terrein hier samen met de bewoners invulling aan hebben gegeven. Het is nu een pareltje voor het dorp.”

Dronebeeld Sluis Eefde
Beeld: Rijkswaterstaat

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.