Nieuwsbrief aanpak Twentekanalen

De afgelopen periode is er veel gebeurd op en rondom de Twentekanalen. Dat heeft u vast wel gelezen, gehoord of misschien zelfs al wel gezien. We hebben veel geleerd en gaan ook aankomende periode weer hard aan het werk aan een veilige en vlotte verbinding via de Twentekanalen te realiseren. Met aandacht voor de natuur. In deze nieuwsbrief blikken we terug, duiken we in de veiligheidsmaatregelen en kijken we vooruit naar de werkzaamheden in 2022.

Terugblik start werkzaamheden verruiming Twentekanaal

Na een periode van voorbereiden is de verruiming van het Twentekanaal sinds de zomer van 2021 in volle gang. En dat is te zien ook! Op verschillende plekken op en rondom de Twentekanalen is het resultaat ervan zelfs al zichtbaar.

Lees meer

Aanleg natuurvriendelijke oevers

Verkeersveiligheid op het Twentekanaal

De werkzaamheden op de Twentekanalen moeten als vanzelfsprekend veilig verlopen. En natuurlijk met zo min mogelijk hinder voor het scheepvaartverkeer. Het transport over water moet namelijk doorgaan. Hoe dat in zijn werk gaat? We spreken met Marten Klos, nautisch adviseur bij Verkeer- en Watermanagement van Rijkswaterstaat. Hij is verantwoordelijk voor een veilige en vlotte verkeersafwikkeling tijdens de werkzaamheden op het Twentekanaal.

lees meer

Schip met betonning

Autowrakken in het Twentekanaal

Eerder vertelden we al over de duikers die op de bodem van het kanaal naar niet-ontplofte explosieven zochten. Tijdens zo’n zoektocht, kom je nog weleens wat tegen. Objecten die tijdens de werkzaamheden voor overlast kunnen zorgen. Voor de start van de baggerwerkzaamheden zijn er wat autowrakken uit het kanaal gehaald. Hoe dat precies gaat, lees je hier.

lees meer

autowrakken uit Twentekanaal

Natuurvriendelijke ingrepen

Het nieuwe jaar is iets meer dan een maand oud en we hebben met de verruiming al heel wat meters gemaakt. Naast de aanpassingen aan het kanaal zijn ook de natuurvriendelijke ingrepen die we uitvoeren steeds meer zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de zwaaikom bij Delden of bij het Kristalbad bij Enschede. Soms moesten bomen daarvoor plaatsmaken. Maar dat compenseren we weer op andere plekken.


Natuurvriendelijke bomenkap
Voor de aanleg van de natuurvriendelijke oevers tegenover het Kristalbad hebben we bomen gekapt. Ook bij de insteekhaven van Almelo en bij de gemeentekade Delden zijn voor de werkzaamheden bomen verwijderd. Dat klinkt vreemd: bomen kappen voor natuurvriendelijke oevers. Maar het is nodig voor de ingrepen. De natuurvriendelijke oever tegenover het Kristalbad wordt bijvoorbeeld flauwer dan de oorspronkelijke oever. Dat is beter voor de dieren om de oversteek te maken, en bevordert de natuurontwikkeling. Om dit te realiseren, moesten de bomen daar plaatsmaken. Maar voor iedere boom die we weg moesten halen, planten we weer een nieuwe boom. Hoe dat gaat, leest u in de volgende nieuwsbrief. 

Nieuwe aanplant
Bij de zwaaikom XL - tegenover de Container Terminal Twente - werken we aan een stukje ‘nieuwbouw’ van het kanaal. Daarbij maken we meteen van de gelegenheid gebruik om de natuur te ontwikkelen.  Op die plek planten we ongeveer 62 nieuwe bomen, inclusief onderbegroeiing. Er komen (inheemse) eikenbomen van minimaal vijf meter hoog, die komen hart op hart zes meter uit elkaar. Daaronder planten we een diversiteit aan onderbegroeiing. Denk daarbij aan struiken zoals de hazelaar, de meidoorn, de sleedoorn, de wilde lijsterbes en de Gelderse roos. Een mooi stuk ontwikkeling van het kanaal waar we ook bijdragen aan de natuur.
 

Vooruitblik werkzaamheden 2022 verruiming Twentekanaal

Voor 2022 staan er verschillende werkzaamheden op het programma. Naast het vervangen van de damwanden, het baggeren en het aanbrengen van het zand-bentonietmengsel, brengen we op een aantal plekken grote veranderingen aan. Norbert van der Hoek, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat, blikt vooruit.

Lees meer

Zand-bentoniet mengsel

Waar zijn we nog meer aan het werk?

De eerste fase van het verplaatsen van de gemeentekade Delden is in volle gang. Het eerste deel van de nieuwe damwanden zijn geplaatst en in april wordt een deel van de bestaande kade afgegraven. Met het vervangen van de damwanden zijn we aangekomen bij Delden. Het deel rond de Vossenbrinkweg is afgerond en zijn we nu richting de St Annabrug getrokken. Bij de Grolschveste in Enschede en bij de brug van de A1 zijn we ook bezig met het vervangen van de damwanden.

Beeld van de werkzaamheden aan de Gemeentekade Delden
Beeld: Rijkswaterstaat

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.