Nieuwsbrief Verruiming Twentekanalen

De baggerwerkzaamheden en het aanbrengen van het zand-bentoniet mengsel zijn begonnen en met het vervangen van de damwanden zijn we nu halverwege. Er zijn ‘explosieve’ stappen gezet bij de aanleg van de natuurvriendelijke oevers en ook de aan de zwaaikom XL-businesskade en bij gemeentekade Delden wordt hard gewerkt. Zo werken we aan een veilige en vlotte verbinding via de Twentekanalen. Met aandacht voor de natuur. 

Nieuwe vlog: Efficiënter transport over het Twentekanaal

Over de Twentekanalen worden veel verschillende producten vervoerd. Van tuinmeubelen tot bier en van tarwe tot schoenen. Door de verruiming van de Twentekanalen kunnen schepen straks meer lading meenemen en wordt het transport over het kanaal efficiënter. In deze vlog gaat verslaggeefster Marijn langs bij de werkzaamheden bij de gemeentekade bij Delden en bij de ‘Zwaaikom XL’ bij Almelo. Kijk de vlog en zie hoe deze ontwikkelingen bijdragen in efficiënter transport over het kanaal.

Reporter Marijn
Beeld: RWS

Interview: Explosieven en munitie langs het Twentekanaal

De bodem van het Twentekanaal is onderzocht op ontplofbare oorlogsresten en is inmiddels grotendeels vrijgegeven voor de baggerwerkzaamheden. Maar niet alleen op de bodem van het kanaal werd gezocht naar explosieven, ook in de oevers van het kanaal is voor de aanleg van de natuurvriendelijke oevers onderzoek uitgevoerd. En dat is niet voor niets.

Lees meer

Munitie gevonden bij Twentekanaal

Kort: aanbrengen zand-bentoniet mengsel

Ruim een maand geleden zijn we gestart met het baggeren van het kanaal zodat schepen straks meer lading kunnen vervoeren. Zodra een deel van het kanaal gebaggerd is brengen we ook een laag zand-bentoniet aan op de nieuw vrijgekomen kanaalbodem. Dit doen we op de delen van het kanaal die gevoelig zijn voor kwel. Deze werkzaamheden verlopen voorspoedig. Bekijk ook eens onze vlog over zand-bentoniet.

ZBM aanbrengen

Kort: vergroten zwaaikom

Ter hoogte van Delden zijn we bezigmet het vergroten van de zwaaikom. Wanneer de zwaaikom vergroot is, keren straks makkelijker en veiliger, zónder dat de andere scheepvaart daar hinder van ondervindt. Naast de uitbreiding van de zwaaikom bij Delden, werken we ook aan andere kommen. Zo richten we de zwaaikommen bij Deldenerbroek en Bornerbroek nu natuurvriendelijk in.

Zwaaikom Delden

Tuintip: Leg een vijver aan voor meer leven

De werkzaamheden aan het Twentekanaal zijn niet alleen goed voor de economie maar leveren ook op ecologisch vlak voordelen. Het water is een bron van leven en ook de natuurvriendelijke oevers creëren extra waarde voor de flora en fauna. Het is als het ware een eigen ecosysteem. En wist je dat je ook zelf gemakkelijk zo’n mini-ecosysteem in je tuin kan maken. Daar heb je geen kanaal voor nodig! Lees hieronder een aantal tips over hoe je met een (kleine) vijver al een eigen ecosysteem ontwikkelt.

Lees meer

De verruiming en recreatie: roeiers op het kanaal

De Twentekanalen bieden niet alleen voordelen voor de economie en de natuur in de omgeving, ook recreanten genieten ervan. Bijvoorbeeld de roeiers van Twentse Roeivereniging Tubantia. We spreken met Janine Vermeij-Post, jeugdcoördinator bij de roeivereniging. Zij vertelt over haar ervaringen met het kanaal en de verruiming.

Lees meer

Janine Vermeij in boot
Beeld: ©Janine Vermeij

Nieuwe vlog: Intrillen van damwanden

Over een lengte van 17 kilometer worden er aan beide kantev van het Twentekanaal damwanden vervangen. De huidige damwanden zijn op en houden het water onvoldoende tegen.  De damwanden worden ingetrild vanaf het water. In deze vlog brengt verslaggeefster Marijn een kijkje bij het intrillen van damwanden en spreekt ze Heleen Driessen. Als bewoonster heeft zij onlang het intrillen van de damwanden van dichtbij meegemaakt

Damwand intrillen

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.