Nieuwsbrief Verruiming Twentekanalen

De werkzaamheden aan de Twentekanalen verlopen voorspoedig. We zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het baggeren van de hoofd- en zijtak van het kanaal het aanbrengen van de zandbentoniet laag. Met het vervangen van de damwanden zijn we halverwege en de aanleg van de natuurvriendelijke oevers is bijna klaar. Volgende week begint de bouwvak en liggen de werkzaamheden stil. De werknemers van de aannemer genieten dan drie weken van een welverdiende rust.

Nieuwe vlog: verslaggeefster Marijn het water op

De zomervakantie staat voor de deur dus we trekken weer massaal naar buiten. Dat betekent dat ook het aantal recreanten op en rondom de Twentekanalen weer toeneemt. Fietsers, roeiers, wandelaars en andere buitenliefhebbers genieten volop van het kanaal én van de omgeving. Verslaggeefster Marijn trok haar fietspak aan en bezocht roeivereniging Tubantia. Daar sprak ze over de verruiming van het Twentekanaal en hoe er tijdens de werkzaamheden rekening wordt gehouden met andere kanaalgebruikers. Bekijk het in de vlog! 

Marijn op het water

Halverwege de werkzaamheden 

Aannemerscombinatie Van Oord, Akkers, Beens is hard aan het werk op en rondom de Twentekanalen. Inmiddels zitten we alweer halverwege de planning. We spreken uitvoerder Gerard Zeeman en Rijkswaterstaat projectleider Ella Nanninga over alles wat er afgelopen jaar heeft plaatsgevonden, kleine feestjes én over wat er nog komen gaat.
 

Lees hier het hele interview

Baggeren Twentekanalen juli 2022

Naud bezoekt bouwlocaties voor de Dag van de Bouw

Zaterdag 18 juni was het de Dag van de Bouw. Op deze dag waren verschillende bouwlocaties opengesteld voor het publiek. Ook drie bouwlocaties op en rond de Twentekanalen deden hieraan mee. Naud, onze ‘verslaggever voor een dag’, was nieuwsgierig naar de werkzaamheden die hier plaatsvinden. Hij trok zijn stoute (werk)schoenen aan en ging op pad voor de speciale vlog. Michel Oonk van Rijkswaterstaat laat hem de werkzaamheden zien en beantwoordt al zijn vragen.
 

Naud

We doen ook iets extra’s 

Naast het vervangen van de damwanden en het baggeren van de kanaalbodem werken we ook aan “ extra deelprojecten” Deze deelprojecten zorgen er ook voor dat de scheepvaart straks vlotter en veiliger over de Twentekanalen kunnen varen. De deelprojecten bestaan uit het inkassen van de Gemeentekade Delden, extra wacht en opstelplaatsen bij Sluis Hengelo, een nieuwe Zwaaikom XL businesspark en het vergroten van zwaaikom Delden. 
 

Lees hier het hele artikel

Vergroten zwaaikom Delden juli 2022

Tuintips voor de zomer

De natuurvriendelijke oevers hebben we met veel zorg en aandacht ontwikkeld en worden ondertussen gebruikt door de eerste bezoekers: zoals een ree. Zo zien we dat een beetje natuurontwikkeling al veel doet voor de omgeving. Zorg daarom ook in de zomermaanden goed voor uw tuin. En maak het ook voor uzelf een aangename plek om te verblijven. Daarom ook in deze nieuwsbrief weer: een aantal tuintips voor in de zomermaanden!

Blijf actief
Een goed bijgehouden tuin levert meer en langer plezier! Ga daarom regelmatig door uw tuin en knip uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkomt u dat de bloemen ‘zaad zetten’ en blijft de plant langer doorbloeien. En als u toch actief aan het snoeien bent, pluk het onkruid dan weg met uw handen. Gebruik hiervoor geen schoffel. Schoffelen verstoort de bodem te veel en daarmee is er een grote kans dat u onbedoeld de wortels van uw favoriete planten beschadigt. 

Blijf natuurlijk
Gebruik zo min mogelijk gif. Niet tegen onkruid en niet tegen insecten. Dit brengt namelijk altijd meer schade aan dan u direct ziet en wenst. Veel soorten (planten)gif hebben namelijk ook effect op insecten zoals de graag geziene vlinder of de hardwerkende bij. Er zijn genoeg manieren om plaaginsecten te bestrijden zonder chemische middelen in te zetten. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar de tips van Milieu Centraal. 

Geniet van je barbecue 
Het hebben van een tuin op een mooie zomerdag is een groot voordeel voor het inplannen van een barbecue! Een handige, gemakkelijke tip om nog meer van je barbecue te genieten is: kies de plek van de barbecue zorgvuldig uit. Dus niet te dicht bij het huis, niet te dicht bij de tafel, maar ook niet onder een boom of dicht bij uw planten. Een cirkel van drie meter rondom de barbecue vrijhouden is ideaal. Rook en hitte doen (ook uw planten) meer en sneller schade dan u zou verwachten. 

Bereid je voor op de herfst
Misschien wilt u er nog even niet aan denken. Maar om in de herfst ook een mooie tuin vol bloeiers te hebben, is dit een mooi moment om ze te poten. Dus doe het snel, dan kunt u  daarna weer volop genieten van de zomer (en de barbecue). 
 

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.