Verruiming Twentekanalen

Het jaar 2023 is al weer drie maanden oud. Nog een paar maanden en dan zijn we klaar met de Verruiming van de Twentekanalen. In deze nieuwsbrief staan we onder andere stil bij de paleontologische vondsten die er gedaan zijn bij kade Delden, de zwerfkei die we tijdens het baggeren hebben aangetroffen en de werkzaamheden van Vitens.

Sluis Hengelo krijgt meer ligplaatsen

In het voorjaar startten we met het aanleggen van de eerste wachtplaatsen bij Sluis Hengelo. Straks hebben de schepen die bij sluis Hengelo moeten wachten meer ruimte om hun schip aan te meren. Aan beide zijden van de sluis kunnen straks twee binnenvaartschepen liggen. Aan de recreatievaart is ook gedacht. Voor hen komt aan beide zijden ook een aparte wachtplaats. Voor schepen met gevaarlijke stoffen (kegelschepen) maken we de bestaande kegelligplaats geschikt voor de grotere Va-klasse met een lengte van 110 meter.

Wachtplaatsen Sluis Hengelo

Paleontologische vondst bij de Twentekanalen

Tijdens de werkzaamheden aan het kanaal tussen Delden en Hengelo is een nieuwe ontdekking gedaan, van een soort, waar Rijkswaterstaat tot nu toe bij de verruiming van de Twentekanalen nog niet eerder mee te maken had. In de stuwwal ten zuiden van Delden zijn namelijk fossielen aangetroffen.
 

Lees meer

Prehistorische schelpen

Zwerfkei gevonden

Wie had dat gedacht? Een enorme zwerfkei in het Twentekanaal. In januari van dit jaar is deze zwerfkei opgegraven bij baggerwerkzaamheden aan de zijtak van de Twentekanalen nabij de Cottwicherbrug (Rijksweg N346)
 
Een zwerfkei is een steen die door een gletsjer vanuit Scandinavië is meegevoerd. De zwerfkeien die je in Nederland aantreft, zijn door de gletsjer achtergelaten tijdens de voorlaatste ijstijd in het Saaliën (240.000 tot 130.000 jaar geleden).

De zwerfkei ligt nu nog op de kant maar krijgt straks een mooie plek bij het kantoor van Rijkswaterstaat in Hengelo.

Zwerfkei uit Twentekanaal

Project klaar dan overdragen

Over enkele maanden zijn we klaar met de werkzaamheden. Dan dragen we het Twentekanaal met al zijn aanpassingen en informatie daarover aan de beheerder over. Dat is district Rijswatestaat Oost in Hengelo. In het overdrachtsdossier staat dan bijvoorbeeld waar welke damwanden zijn geplaatst, waar we we zandbentoniet op de bodem hebben aangebracht en de meetgegevens van de peilbuizen. De tekeningen (ontwerpen in vakterm)  worden dan ook overgedragen. Het onderhoud en beheer van de Twentekanalen zal straks de onderhoudsaannemer van Rijkswaterstaat uitvoeren. 

Vitens is klaar met boren

Afgelopen vrijdag heeft Vitens haar laatste boring onder het twentekanaal uitgevoerd. Deze leiding kan dan binnenkort weer in bedrijf genomen worden. In totaal heeft Vitens 8 nieuwe waterleidingen onder het Twentekanaal geboord. Dit was nodig omdat de oude leidingen te dicht onder de kanaalbodem zaten waardoor op die plekken het Twentekanaal niet dieper gemaakt kon worden. Dat is nu wel mogelijk en gaan we ook hier baggeren.

Locaties Vitens

Tuintips voor april

April doet wat hij wil. Deze maand kan het nog flink vriezen, maar de lentezon kan ook al volop aanwezig zijn. Maak je tuinmeubelen schoon, zodat je lekker buiten kan zitten bij zacht weer, Rond april is het dé tijd om te zaaien en te planten. Dus tuinhandschoenen aan en aan de slag! 

Snoeien
Vroeg bloeiende struiken kunt u het beste direct na de bloei snoeien. Denk aan de Forsythia of Viburnum. Zomerbloeiers zoals Rozen, Hortensia en Lavendel mogen nu ook gesnoeid worden. 

Aanplanten
Wintergroene heesters en coniferen kunt u nu prima planten en verplanten. Ook druiven kunt u nu het beste planten. De meeste zomerbloeiende heesters kunt u nu nog planten, om van de zomer van de bloei te kunnen genieten. Denk aan rozen, vlinderstruiken of hortensia’s.

Moestuin
Wilt u een moestuin? U kunt nu beginnen! Veel groentes kunnen nu gezaaid worden. Of begin eens een kruidentuintje. Van kruiden kun je nog tot in het najaar gebruik maken. Wist u dat April de beste maand is om aardbeien te planten? Ook andere fruitplanten en klimfruit kunt u in april uitstekend planten. Dat wordt genieten van de oogst in de (na)zomer! 

Gazon 
Bemest en maai uw gazon, zodat het eventueel nog kan herstellen van de winter. Op kale plekken kun je wat gras bijzaaien met graszaad. Om de zuurgraad (PH) van de grasmat op peil te houden, strooi je ongeveer 1kg kalk per 10 m2 over het gazon. Last van veel onkruid, mos of bruine plekken in het gras? Dit is de tijd om mos te bestrijden, te verticuteren en te bemesten. 

Tuinonderhoud
Blijf onkruid wieden, niet alleen omdat dat mooier staat, maar ook om uw planten de ruimte te geven. U kunt nu de grond tussen de planten mulchen (met compost) en bemesten. Plaats plantensteunen of bamboestokken bij hoge vaste planten. En bind klimplanten vast aan een rek of pergola, om te voorkomen dat ze niet gaan hangen. 

Tuintips april

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.