Verruiming Twentekanalen

Met het afronden van de werkzaamheden bij de Boekelosebrug is Rijkswaterstaat klaar met de verruiming van de Twentekanalen. Sinds maandag 23 oktober 2023 kunnen schepen van klasse Va gebruik maken van de Twentekanalen. Hiermee komt een eind aan 2,5 jaar werkzaamheden. Door de verruiming kunnen grotere schepen veiliger en vlotter doorvaren. Dit is een stimulans voor de regionale economie. In deze laatste nieuwsbrief blikken we samen met reporter Marijn en de projectmanagers van Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie  terug op de verruiming en staan we stil bij het belang van de Twentekanalen nu en in de toekomst.

Projectmanagers Twentekanalen blikken terug: ‘Machtige uitdaging’

Projectmanager Ella Nanninga van Rijkswaterstaat (Grote Projecten en Onderhoud) en projectdirecteur Peter van Gelderen van de aannemerscombinatie Van Oord-Hakkers-Beens (VOHB) blikken terug op de samenwerking: ‘Op 80 schepen waren, op de piek van uitvoering, 250 mensen tegelijk aan het werk.’

Lees meer

Baggeren Twentekanalen

Vlog Twentekanalen: Sleutel tot internationale handel

Nu de Twentekanalen verruimd zijn kunnen de schepen meer lading meenemen vanaf de Haven in Rotterdam naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Hierdoor kan het vervoer over de Twentekanalen verder groeien wat positief is voor de Twentse economie en een duurzame economie. Marijn vaart een stuk mee met schipper Rein Schut en bespreekt de voordelen van de verruiming van de Twentekanalen en met vervoerder Andre Pluimers bespreekt ze de voordelen van transport over water. 

Bekijk de vlog

Marijn in gesprek met schipper Hein schuth

Twentekanalen na verruiming overgedragen aan beheerder

Nu de verruiming van de Twentekanalen is afgerond wordt project in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd en overgedragen aan de beheerder, Rijkswaterstaat Oost Nederland.  Marc Hulshoff is vanuit het district Rijkswaterstaat Oost-Nederland de beheerder assetmanager van de Twentekanalen. Hij en collega Evert Aukema, technisch manager bij Grote Projecten en Onderhoud en leider van het uitvoerende team, stonden de afgelopen jaren aan het roer van deze omvangrijke operatie.

Lees meer

Aanbrengen Zandbentoniet mengsel Twentekanalen

Laatste vlog: Terugblik verruiming Twentekanalen

Het zit erop! De verruiming van de Twentekanalen is afgerond. Marijn blikt samen met omgevingsmanager Norbert van der Hoek aan de hand van de vlogs die de afgelopen 2,5 jaar gemaakt terug op het project. Door het kanaal te verruimen kunnen grotere en zwaarder beladen schepen nu vlotter en veiliger varen op de Twentekanalen. De verruiming van de Twentekanalen was tevens een ideaal moment om de natuur extra aandacht te geven. We hebben daarom verschillende natuurvriendelijke aanpassingen gedaan langs de Twentekanalen. Zo kunnen de regio Twente, de economie én de natuur optimaal profiteren van het verruimde kanaal.

Bekijk de vlog

Marijn in gesprek met omgevingsmanager Norbert

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Volg het Twentekanaal op Facebook en Youtube
www.facebook.com/twentekanalen
Het Twentekanaal - YouTube

Heeft u vragen?
U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.