Nieuwsbrief Nieuwe Zeesluis IJmuiden | juni 2019

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Dé sluisdeuren van IJmuiden slepen

Sleepbootkapitein Marcel van Peenen mocht in januari een van de enorme sluisdeuren van Rotterdam naar ‘zijn IJmuiden’ slepen. ‘Dit is een mooi verhaal, ook voor latere generaties.’

Lees meer over het slepen van de sluisdeuren

Veiligheid creëer je samen

Op de bouwplaats van de grote zeesluis in IJmuiden zijn op een gemiddelde werkdag zo’n 500 mensen aan het werk. Dat betekent dat de vele werkzaamheden plaatsvinden op een relatief kleine ruimte. Jutta Leibfried is veiligheidsmanager bij OpenIJ en zet zich samen met haar veiligheidsteam in voor de veiligheid van alle werknemers op de bouwplaats.

Lees meer over veiligheid

Graven onder de zeespiegel

De zogeheten brievenbuskuip vormt de cruciale verbinding tussen deurkas en drempel van het buitenhoofd. Om deze smalle, diepe kuip te maken, zette OpenIJ onder meer een speciale kraan in. Werkvoorbereider Rick Kleiterp: ‘Het ontgraven verliep heel soepel.’

Lees meer over graven onder de zeespiegel

Laatste loodjes voor bouw Sluis Operatie Centrum

Het Sluis Operatie Centrum nadert zijn voltooiing. De buitengevel van het hoofdgebouw is gereed en wordt na de zomer van een noodtrap en stalen bordes voorzien. De lokale bediengebouwen krijgen vlak na de zomervakantie de stoere geribbelde gevel die het hoofdgebouw ook heeft.

Lees meer over deze laatste loodjes

Meer weten over het Noordzeekanaalgebied? Bezoek SHIP!

Ben je door al deze verhalen over de bouw van de sluis nieuwsgierig naar meer informatie over de grootste zeesluis van de wereld? Dan kun je in het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) daar alles over te weten komen. Er staat een maquette van de nieuwe sluis en het sluizencomplex, een film toont een tocht langs het Noordzeekanaalgebied en vanaf het dak van het SHIP kijk je live uit op de bouw van de nieuwe zeesluis. In SHIP is ook meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid langs het Noordzeekanaal te vinden en over de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en IJmuiden. Van jong tot oud, iedereen is welkom in SHIP!

SHIP (Sluis Haven Informatie Punt)
Noordersluisweg 1
1975 AM IJmuiden

Telefoon: 0255 516254
E-mail: info@ship-info.nl

Medegefinancierd door

Het project nieuwe zeesluis IJmuiden wordt medegefinancierd vanuit het CEF (voorheen TEN-T) programma van de Europese Unie. Hoofdverantwoordelijk voor deze publicatie ligt bij de auteur. De Europese Unie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit document.

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)