Nieuwsbrief fotoreportage Nieuwe Zeesluis IJmuiden

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld.

Voor de volledige fotoreportage en een overzichtskaart van het bouwterrein klikt u hier.

3 oktober 2019 - Vanmiddag wordt van onder het caisson weer lucht afgelaten

Om het caisson (deurkas) van het binnenhoofd precies op de juiste diepte te kunnen plaatsen, moet van onder het caisson de schone, gecomprimeerde lucht worden afgelaten. Vanmiddag gebeurt dit zo’n 5 keer. Dit aflaten duurt enkele minuten per keer en is hoorbaar in de omgeving. Het geluid is vergelijkbaar met dat van een stoomtrein. Tijdens het afzinken van het caisson wordt gewerkt onder verhoogde luchtdruk om te voorkomen dat het grondwater de ruimte onder het caisson vult. Het afblazen kan de komende week nog enkele malen voorkomen.

4 oktober 2019 - Volop belangstelling

Vanuit de omgeving is volop belangstelling voor de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. De IJmuidense Rondvaartmaatschappij vaart regelmatig met groepen langs de zeesluis in aanbouw. Aan boord van de Koningin Emma krijgen zij toelichting op de werkzaamheden.

7 oktober 2019 - Allemaal staal

Als aansluiting op de deurkas van het buitenhoofd, wordt de drempel gerealiseerd in de zogeheten drempelkuip. De wanden van deze tijdelijke drempelkuip (de bouwkuip die nodig is om de drempel te realiseren) worden aan weerszijde met stalen buizen (stempels), op hun plek gehouden. Onderop deze drempelkuip, realiseren we de drempel; dat is de vloer waar de sluisdeur overheen rijdt tijdens het openen en sluiten van de sluis.

9 oktober 2019 - Knap staaltje werk

Een medewerker van OpenIJ last een hulpframe vast aan de bestaande wand in het buitenhoofd. Dit hulpframe dient als tijdelijk constructie voor het maken van het stempelraam. De totale constructie van het stempelraam, bestaande uit grote stalen buizen, zorgt ervoor dat de wanden van de bouwkuip op z’n plek blijven.

10 oktober 2019 - Tweede deurkas nieuwe zeesluis IJmuiden succesvol afgezonken

Bij de aanleg van de nieuwe zeesluis is een belangrijke mijlpaal bereikt. OpenIJ heeft in opdracht van Rijkswaterstaat ook de tweede deurkas (caisson) van de nieuwe zeesluis IJmuiden succesvol afgezonken. Deze ligt nu op zijn definitieve positie. In deze deurkas van het binnenhoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde in en uit en is tevens plaats voor de reservedeur.

Medegefinancieerd door

Het project nieuwe zeesluis IJmuiden wordt medegefinancierd vanuit het CEF (voorheen TEN-T) programma van de Europese Unie. Hoofdverantwoordelijk voor deze publicatie ligt bij de auteur. De Europese Unie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit document.

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)