Fotonieuwsbrief nieuwe zeesluis IJmuiden

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal social mediaberichten die gedeeld zijn in juli 2020 op onze nieuwe Facebookpagina. Volgt u de nieuwe pagina al? Met de berichten en foto’s brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. 


Voor de volledige fotoreportage en een overzichtskaart van het bouwterrein klikt u hier.

6 juli 2020 – Steigerwerk

Hier staan de steigers die gebruikt zijn bij de afwerking van de deurkas van het buitenhoofd. Inmiddels zijn al deze steigers en stempels daarachter verwijderd en is onlangs de deurkas onder water gezet.

20 juli 2020 – Bovenrolwagen

Momenteel worden diverse tests uitgevoerd met de bovenrolwagen van de deurkas buitenhoofd. 

22 juli 2020 – Droogdok

In het droogdok van de deurkas binnenhoofd (kanaalzijde) komt de reserve deur. De komende periode wordt het droogdok verder afgebouwd. 

27 juli 2020 – De Biesbosch

Op maandag 29 juni is de Biesbosch – de snijkopzuiger die de sluiskolk baggert – van start gegaan. Stapsgewijs zal dit schip de sluiskolk leeg baggeren.

De grote hoeveelheid zand, ruim 7 miljoen kruiwagens vol, wordt naar een locatie op de Noordzee gebracht. Het baggeren van het zand vindt binnen de wanden van de kolk plaats. De Biesbosch baggert het zand op waarna een mengsel van het zand met water via een lange, deels drijvende persleiding naar een sproeiponton wordt getransporteerd. Dit ponton in het toeleidingskanaal voor de Noordersluis heeft de functie om het zand nauwkeurig in een speciaal verdiept deel van de vaarweg te storten. Het zand wordt vervolgens met een hopper uit dit depot gehaald en vervoerd naar zee.
 

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)