Nieuwsbrief Nieuwe Zeesluis IJmuiden

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Voorbereiding op een nieuwe ‘voordeur’ voor Amsterdam

De nieuwe zeesluis wordt gebouwd ter vervanging van de Noordersluis. Zo’n nieuwe ‘voordeur’ voor het gebied rondom Amsterdam heeft veel voordelen. Bedrijven in de regio bereiden zich hierop voor. Graham Wastell, directeur bij Silver Star Agencies, legt uit wat de nieuwe zeesluis voor zijn agentschap betekent en hoe hij zich voorbereidt op de komst. 

Lees meer

Het logistiek centrum van OpenIJ

Het Logistiek Centrum van OpenIJ is de plek waar alle materialen voor de bouw van nieuwe zeesluis worden opgeslagen. Eerst lag het centrum in het Westelijk havengebied van Amsterdam, maar sinds kort is het terrein verhuisd en liggen de materialen opgeslagen vlakbij het sluizencomplex. Wouter Sloven is logistiek manager bij OpenIJ en al 5 jaar betrokken bij de bouw van de zeesluis. Hij vertelt over het oude en nieuwe logistiek centrum.

Lees meer

De sluiskolk uitgebaggerd

In 11 weken tijd is 600.000 m3 zand uit de sluiskolk gebaggerd door de cutterzuiger de Biesbosch. De sluiskolk is nu op -19 m NAP diepte. Met een grind -en betonlaag als bodembedekking komt de sluis in het najaar op de uiteindelijke diepte van 18 meter. Wessel Mak, projectleider bij Van Oord, houdt zich bezig met het baggerwerk in de sluiskolk. Hij is al sinds 2014 betrokken bij de nieuwe zeesluis en vertelt over het baggeren.

Lees meer

Naamgeving van de nieuwe zeesluis

In juli lanceerden gemeente Velsen en Rijkswaterstaat een prijsvraagcampagne voor de naamgeving van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen, en Nienke Bagchus, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat, riepen in  een video heel Nederland op om namen in te sturen. En met succes: Gemeente Velsen heeft bijna 5000 reacties binnengekregen! Na het verstrijken van de inzendtermijn zijn de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat aan de slag gegaan met een selectie van de beste namen. Jeroen Verwoort vertelt hoe dit werkt en wanneer een winnaar wordt gekozen.

Lees meer

Tevredenheid over communicatie en informatie weer gestegen

Elk half jaar onderzoeken we de tevredenheid van omwonenden, bedrijven en andere betrokkenen en geïnteresseerden over de informatie en communicatie van het project nieuwe zeesluis in IJmuiden. Afgelopen half jaar zijn de rapportcijfers voor Rijkswaterstaat en aannemersconsortium OpenIJ weer gestegen.

Lees meer

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)