Fotonieuwsbrief Zeesluis IJmuiden (februari 2021)

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal social mediaberichten die gedeeld zijn in februari 2021 op onze Facebookpagina. Volgt u de pagina al? Met de berichten en foto’s brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld.

Voor de volledige fotoreportage en een overzichtskaart van het bouwterrein klikt u hier.

3 februari – Deurkas onderwater

Op zaterdag 30 januari is de deurkas van het binnenhoofd onderwater gezet. In deze deurkas komt de sluisdeur Kanaalzijde en de reservedeur. Na het vullen met water, worden de stalen buizen van de bouwkuip van de drempel van het binnenhoofd verwijderd en worden de wanden van deze bouwkuip onder water afgebrand. Dit voorjaar worden de sluisdeur en reservedeur ingevaren.

5 februari – Volop bedrijvigheid

De sleephopperzuiger Volvox Olympia is een schip dat door middel van grote sterke pompen en motoren, zand, klei, slib en zelfs grind van de waterbodem kan zuigen. Dit schip verricht baggerwerkzaamheden in het Noorderbuitentoeleidingskanaal. Cutterzuiger De Biesbosch, geassisteerd door Multicat Martine P, baggert de Westelijke landtong weg en transporteert zand naar sproeiponton Steenbok.

17 februari – Afvlakken

Op de voorgrond is te zien waar voorheen de betoncentrale van OpenIJ stond. De grond wordt nu opgehoogd om de kern van de nieuwe dijk te maken. Heel duidelijk zie je nu de schuine stand van het Sluis Operatie Centrum. De komende periode worden vooral de installaties in dit gebouw afgebouwd.

24 februari – En duiken maar

De duiker wordt hier door een collega in zijn outfit geholpen. Deze duiker gaat werkzaamheden uitvoeren langs de Tussendam. De Tussendam is een onderdeel van het nieuwe Noorderbuitentoeleidingskanaal.

26 februari – Ontmantelen bouwkuip drempel

Nu de wand met granieten aanslagen gereed is, kan de bouwkuip van de drempel ontmanteld worden. Als de sluisdeur is gesloten, rust deze tegen de granieten aanslagen. De traverse met hijskraan is al verwijderd door de Hebo-lift-9. Na het vullen met water, zijn de stalen buizen verwijderd en de komende tijd wordt de bouwkuip wand onder water afgebrand. Dit voorjaar worden de sluisdeur en reservedeur ingevaren.

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)