Fotonieuwsbrief Zeesluis IJmuiden (mei 2021)

De bouw van Zeesluis IJmuiden komt bijna tot een eind. De kolk is vrijgemaakt, de eilanden aan beide kanten zijn verwijderd en alle deuren zijn ingevaren. Op dit moment is de terreininrichting in volle gang. 

Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal social mediaberichten die gedeeld zijn in mei 2021 op onze Facebookpagina. Volgt u de pagina al?

Voor de volledige fotoreportage en een overzichtskaart van het bouwterrein klikt u hier.
 

3 mei - Werken aan de weg

Er werd volop gewerkt aan de terreininrichting, zodat de route eind maart open kon voor (brom)fietsers.

21 mei - Aanbrengen bodembescherming

Voor de bodembescherming Zeesluis IJmuiden wordt gebruik gemaakt van zinkstukken. Deze zinkstukken bestaan uit gevlochten wilgentakken op een doek. Deze bodembescherming wordt geplaatst bij de ingang aan de zee- en kanaalzijde van de zeesluis om te voorkomen dat de bodem spoelt door het scheepvaartverkeer en het toeleidingskanaal daardoor veel te diep wordt.

24 mei - Stortstenen op zinkstuk

Nadat de zinkstukken zijn aangebracht, worden hierop stortstenen geplaatst. Deze stenen zorgen ervoor dat de zinkstukken (geknoopte wilgentakken op doek) op hun plek blijven liggen. De zinkstukken en de stortsteen zijn de bodembescherming van het toeleidingskanaal.

28 mei - Goede controle

Voordat de palen van het geleidewerk aangebracht worden, moet eerst het varend materieel goed geplaatst worden. De landmeter controleert of alles op z’n juiste plek ligt.

31 mei - Palen voor het geleidewerk

De palen voor het geleidewerk aan de zeezijde zijn vanaf een hefeiland door een boorkraan trillingsarm aangebracht op een diepte van -34 meter NAP. De palen zijn 41 meter lang en hebben een doorsnede van 1,5 meter. Een paal weegt maximaal 53 ton. Er komen twee palen aan de zeezijde en twee palen aan de kanaalzijde.

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)