Fotoreportage Selectieve Onttrekking (aug-okt 2022)

Het officiële startsein voor de bouw van de maatregel Selectieve Onttrekking is op 12 oktober gegeven. Eerder werden al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals de verplaatsing van de wachtpalen uit het Binnenspuikanaal naar de zuidkant van het Noordzeekanaal. Nu zijn we echt aan het werk aan de zoutdam. 

Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal sociale mediaberichten. Deze zijn sinds augustus 2022 gedeeld op onze Facebookpagina. Volgt u de pagina al? Met de berichten en foto’s brengen we de voortgang van de werkzaamheden voor de zoutdam in beeld.
 

3 augustus – Introductie Selectieve Onttrekking

De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat u via deze Facebookpagina op de hoogte gehouden over de bouw van Zeesluis IJmuiden. In januari is de nieuwe, grootste zeesluis ter wereld geopend door koning Willem-Alexander. Omdat de nieuwe zeesluis groter is dan de andere sluizen, stroomt meer zoutwater het Noordzeekanaal in als er geschut wordt. Te veel zoutwater is niet goed voor de omgeving van het Noordzeekanaal, vanwege de negatieve effecten op de natuur, land- en tuinbouw en ons drinkwater. Om dat te voorkomen, gaan we het zoute water van het Noordzeekanaal ‘selectief onttrekken’. Daarvoor bouwt Van Hattum en Blankenvoort in opdracht van Rijkswaterstaat de komende jaren een zoutdam. 

17 augustus – Wachtplaatsen bij Kanaaldijk

Om de wachtplaatsen te verplaatsen van het Binnenspuikanaal naar de Kanaaldijk worden nieuwe palen geboord. Dat doen we vanaf het water. Dat zorgt voor minder trillingen en geluidsoverlast. Met een drietal loopbruggen naar en een looppad op de dijk zorgen we ervoor dat de schippers straks goed van boord kunnen gaan.

7 september - Nieuwe paalkoppen

De paalkoppen zijn weggehaald bij het Binnenspuikanaal en liggen op een ponton. Na een verfbeurt zijn deze paalkoppen op de nieuwe palen langs de Kanaaldijk geplaatst.

11 oktober – Onthulling herinneringsplaquette bij Zeesluis IJmuiden

Op 26 januari 2022 opende Koning Willem-Alexander Zeesluis IJmuiden. Ter herinnering aan deze feestelijke dag is een plaquette gemaakt. Samen met de vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam heeft Rijkswaterstaat deze plaquette vandaag onthuld! De plaquette staat voor het Sluis Operatie Centrum van Zeesluis IJmuiden.

12 oktober – Bouw voor constructie selectief onttrekken van start (inclusief livestream)

Het is zo ver: de bouw van de maatregel Selectieve Onttrekking is officieel van start! Vandaag gaven vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en aannemer Van Hattum en Blankevoort met een druk op de knop het startsein. Daarbij werd een van de vele buispalen de grond in getrild.

De afgelopen tijd werden al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, maar nu zijn we echt aan het werk. U kunt de bouw van de zoutdam 24 uur per dag live volgen via een livestream vanaf het bouwterrein: https://bouw.live/selectieve-onttrekking-ijmuiden/ 
 

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)