Fotoreportage Selectieve Onttrekking (januari 2023)

Samen met aannemer Van Hattum en Blankevoort werken we hard aan de zoutdam. Omdat Zeesluis IJmuiden groter is dan de Noordersluis, stroomt er per schutting meer zoutwater het Noordzeekanaal in. De zoutdam zorgt ervoor dat het zoute water terug naar zee stroomt.

Wij houden u graag op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden via onze Facebookpagina. Volgt u de pagina al? Met deze fotoreportage blikken wij terug op een aantal sociale mediaberichten die wij in januari 2023 deelden. 

4 januari: een blik langs de kade

Het grootste deel van kadeconstructie staat. Tijdens het uitbaggeren van het Binnenspuikanaal houdt deze combiwand het land op zijn plek. Ook in het water zijn al veel buispalen geplaatst.

11 januari: animatievideo over de bouw van de zoutdam

Samen met aannemer Van Hattum en Blankevoort werken we hard aan de realisatie van de zoutdam in het sluizencomplex van IJmuiden.

Benieuwd hoe de zoutdam precies wordt gebouwd? Bekijk dan de animatie.

18 januari: van tijdelijke afloopvoorziening naar definitieve loopbrug

De afmeerpalen voor de binnenvaart langs de Kanaaldijk zijn al even in gebruik genomen. Hier lagen eerst drie tijdelijke afloopvoorzieningen. Deze drie tijdelijke afloopvoorzieningen zijn inmiddels vervangen door definitieve loopbruggen.

25 januari: verankering van de combiwand in het Binnenspuikanaal

Nadat de buispalen van de damwand in het Binnenspuikanaal zijn geplaatst, verankeren we deze in de grond. Hiervoor maken we aan de bovenkant van de stalen buis een betonnen constructie. We hijsen eerst een wapeningskorf de buis in en voordat we het beton storten maken we ook gaten voor de doorvoerbuizen. Deze zijn bedoeld om later de ankers doorheen te geleiden. Met de ankers zetten we de combiwand vast in de grond.

Sinds oktober kon je deze werkzaamheden aan de combiwand volgen via een camera op het bouwterrein. Deze camera is nu verplaatst naar de voorbouwlocatie van de pijlers van de zoutdam. Het komende jaar kan je de pijlers zien ‘groeien’ op de webcam via: https://bouw.live/selectieve-onttrekking-ijmuiden/

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)