Nieuwsbrief Selectieve Onttrekking

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie en nieuws over Zeesluis IJmuiden en Selectieve Onttrekking. Met de komst van Zeesluis IJmuiden stroomt per schutting meer zout het Noordzeekanaal in dan via de Noordersluis. Te veel zoutwater heeft negatieve effecten op de natuur, land- en tuinbouw en ons drinkwater. Om dat te voorkomen bouwt Rijkswaterstaat in het Binnenspuikanaal een zoutdam. Door Zoutdam IJmuiden kunnen we het zoute water ‘selectief onttrekken’. Meer over dit project leest u in deze nieuwsbrief. 

De pijlers van Zoutdam IJmuiden: klaar om geplaatst te worden

De ruwbouw van de pijlers van Zoutdam IJmuiden is klaar. Een jaar lang heeft aannemer Van Hattum en Blankevoort (VHB) hard gewerkt aan deze enorme onderdelen. Nu is VHB druk bezig met de voorbereidingen voor het plaatsen van de pijlers in het Binnenspuikanaal in april 2024.

Robin de Bie, projectcoördinator bij VHB, was verantwoordelijk voor de bouw van de pijlers. Samen met De Bie blikken we hier op terug en kijken we vooruit naar het moment dat de pijlers geplaatst worden.

Lees meer

Bouw van de pijlers op het hoogste punt

Een extra zoutmeetpunt in het Binnenspuikanaal

Eind 2024 brengt Zoutdam IJmuiden zoutwater terug naar zee. Om vast te stellen dat de zoutdam genoeg zout afvoert, installeert Rijkswaterstaat een extra zoutmeetpunt in het Binnenspuikanaal. Arjen Kikkert is adviseur waterbeheer bij Rijkswaterstaat en houdt zich bezig met waterkwantiteit en verzilting.

Zoutdam IJmuiden heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Vanuit zijn rol is Kikkert betrokken bij de ontwikkeling van het extra zoutmeetpunt. Kikkert praat ons bij over het hoe, wat en waarom van het zoutmeetpunt.

Lees meer

Vismigratie via Zoutdam IJmuiden

Zoutdam IJmuiden zorgt er niet enkel voor dat zoutwater richting het Noordzeekanaal stroomt. Ook vissen kunnen via verschillende vispassages in de zoutdam vanuit het Binnenspuikanaal naar het Noordzeekanaal zwemmen.

We spreken Marco van Wieringen over deze vispassages. Van Wieringen is adviseur Water en Natuur bij Rijkswaterstaat en werkt veel aan vismigratie en natuurvriendelijke oevers in- en rondom het Noordzeekanaal.

Lees meer

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)