Nieuwsbrief Selectieve Onttrekking

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie en nieuws over Zeesluis IJmuiden en Selectieve Onttrekking. Met de komst van Zeesluis IJmuiden stroomt per schutting meer zout het Noordzeekanaal in dan via de Noordersluis. Te veel zoutwater heeft negatieve effecten op de natuur, land- en tuinbouw en ons drinkwater. Om dat te voorkomen bouwt Rijkswaterstaat in het Binnenspuikanaal een zoutdam. Door de zoutdam kunnen we het zoute water ‘selectief onttrekken’. Meer over dit project leest u in deze nieuwsbrief. 

Baggerend de zomer door: het verdiepen van het Binnenspuikanaal

Onderdeel van het plaatsen van de zoutdam voor Selectieve Onttrekking is het verdiepen van het Binnenspuikanaal. Door de bodem te verdiepen, zorgen we ervoor dat het zoute water diep genoeg zakt, zodat het via een opening onderin de zoutdam terugstroomt naar zee.

In de zomer van 2023 heeft waterbouwer Van den Herik hiervoor het Binnenspuikanaal gebaggerd. Ook brengt Van den Herik bodembescherming van zinkstukken aan. Projectleider André de Kwaasteniet en uitvoerder Arleen Overwater vertellen alles wat u hierover moet weten.

Lees meer

De laatste meerstoelen in het Binnenspuikanaal

Meerstoelen zijn grote, betonnen constructies in een vaarwater. Sinds de jaren ’70 lag de reservedeur van de Noordersluis tussen 5 meerstoelen in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden. De deur én de meerstoelen zijn afgelopen tijd weggehaald, omdat het Binnenspuikanaal hier verdiept wordt voor de zoutdam. Gijs Kalkman, objectdeskundige bij Rijkswaterstaat, praat ons bij over de meerstoelen.

Lees meer

Virtueel oefenen met bediening van de zoutdam in IJmuiden

Middenin de zoutdam komt een beweegbare deur. Deze deur gaat onder andere open voor onderhoudsschepen. Om de bedienaars van de deur op te leiden, ontwikkelt aannemer Van Hattum & Blankevoort (VHB) een ‘opleidingstwin’. Dit is een tweeling van de bediening van de zoutdam, nagemaakt in een 3D-model. Serge van der Veen, integratiemanager bij VHB, vertelt hier meer over.

Lees meer

De mensen achter de zoutdam

De zoutdam is een enorme constructie en vereist flink wat vakmanschap. Met een team van 180 mensen wordt hier hard aan gewerkt, van achter de schermen tot aan de bouwplaats. We stellen graag 2 harde werkers voor: Michel en Charlotte. Beide zijn uitvoerder voor verschillende onderdelen van de zoutdam en sturen het team op de bouwplaats aan.

Lees meer

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)