Nieuwsflits: Highlights van het hoogste punt

Het hoogste punt van de pijlers van de zoutdam is bereikt. In deze nieuwsflits laten we de highlights van dit hoogtepunt zien en blikken we terug op de bouwperiode. Ook kijken we kort vooruit.

Stamppot als feestmaal

Na een jaar lang hard werken is het moment eindelijk daar: de pijlers van de zoutdam zijn klaar! En nu we de 27,5 meter hoogte hebben bereikt van deze bijzondere constructie, is het natuurlijk tijd om dit te vieren. Op het hoogste punt wordt de Nederlandse vlag gehesen. Ook eet het team met elkaar stamppot om bij deze mijlpaal stil te staan. 

het team bovenop de pijler

Onderweg naar het hoogste punt

Wat begon met een stevige ondergrond, resulteerde in twee grote pijlers van maar liefst 27,5 meter hoog. Stap voor stap zijn de pijlers in slagen van 3,25 meter opgebouwd. Hiervoor is maar liefst rond de 1000 m3 beton gebruikt! Voor elke slag en betonstort werd ook bekisting en wapening aangebracht. De wapening versterkt de betonnen wanden en zorgt ervoor dat het beton tijdens het uitharden op zijn plek blijft.

Ook zijn er binnen de wapening ankers geplaatst. Hiermee kunnen we de pijlers uiteindelijk ophijsen om ze in het Binnenspuikanaal op hun plek te zetten. Vanbinnen zijn de pijlers nog hol. Zo zijn ze niet te zwaar om op te tillen. Pas als ze in het water zijn geplaatst, vullen we de pijlers af met zand.

Bouw van de pijlers op het hoogste punt

En door!

Tijdens de bouw van de pijlers begonnen we ook met de bouw van de vijf wanden van de zoutdam. Hier werken we de komende tijd nog hard aan door. Sleephopperzuiger Charlock heeft inmiddels het Binnenspuikanaal, waar de zoutdam komt, gebaggerd tot –23 NAP. Inmiddels zijn we ook gestart met het plaatsen van de bouwkuipen op de plek waar de pijlers komen te staan. Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook of bekijk de werkzaamheden op het bouwterrein via onze live webcam.

Bouw van de wanden

Terugblikken via een timelapse

Benieuwd hoe de pijlers van begin tot eind zijn opgebouwd? We delen graag een timelapse-video, waarin het gehele bouwproces in beeld wordt gebracht. Wat een werk zeg! We zijn trots op het gehele team van Rijkswaterstaat, Van Hattum en Blankevoort en haar onderaannemers.

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)