Nieuwsbrief Selectieve Onttrekking

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie en nieuws over Zeesluis IJmuiden en Selectieve Onttrekking. Met de komst van Zeesluis IJmuiden stroomt per schutting meer zout het Noordzeekanaal in dan via de Noordersluis. Te veel zoutwater heeft negatieve effecten op de natuur, land- en tuinbouw en ons drinkwater. Om dat te voorkomen bouwt Rijkswaterstaat in het Binnenspuikanaal een zoutdam. Door Zoutdam IJmuiden kunnen we het zoute water ‘selectief onttrekken’. Meer over dit project leest u in deze nieuwsbrief. 

Pijlers Zoutdam IJmuiden succesvol geplaatst

Op 30 en 31 maart was het zover. Na een lange en zorgvuldige voorbereiding werden de 27 meter hoge pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal geplaatst. Speciaal voor deze hijsoperatie kwam kraanschip Gulliver naar IJmuiden. Met een afmeting van 108 meter lang, 48 meter breed en twee kranen van 90 meter hoog, beschikt Gulliver over een hijsvermogen van 4000 ton. 

In totaal heeft de hijsoperatie 30 uur geduurd. Dag en nacht werkten ruim 100 mensen aan de werkzaamheden. Bekijk de hijsoperatie terug via de indrukwekkende aftermovie.

Bekijk de video

JanIsDeMan over zijn muurschildering voor Zoutdam IJmuiden: "Een kunstwerk voor de vissen"

Kent u de Utrechtse kunstenaar JanIsDeMan al? Hij maakt prachtige muurschilderingen op bijzondere locaties. Hierbij speelt hij met vormen, ruimte en perspectief. Voor het project Selectieve Onttrekking maakte hij een groot kunstwerk op één van de pijlers van Zoutdam IJmuiden. We stelden hem hier vijf vragen over.

Lees meer

Werkzaamheden Zoutdam IJmuiden gaan hand in hand met het waterpeilbeheer

Het waterpeilbeheer in West-Nederland is erg belangrijk. Door het peil op het Noordzeekanaal te beheersen, zorgen we dat ongeveer 4 miljoen mensen droge voeten houden.

Rijkswaterstaat controleert dat peil als waterbeheerder door de afvoer vanuit het Noordzeekanaal naar de Noordzee in IJmuiden af te stemmen op de aanvoer vanuit gebieden van omliggende waterschappen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Hierbij wordt rekening gehouden met grote werkzaamheden op het water, zoals de bouw van Zoutdam IJmuiden. Arjen Kikkert en Irene van der Veer, beiden werkzaam als adviseurs Waterbeheer, zijn hierbij nauw betrokken.

Lees meer

Verplaatsing roeivereniging De Stern in IJmuiden

De komst van Zeesluis IJmuiden zorgde voor grote veranderingen op het sluizencomplex in IJmuiden. Zo werd in 2014 al duidelijk dat roeivereniging De Stern in IJmuiden verplaatst zou moeten worden, wat uiteindelijk in april 2024 is gerealiseerd. Wat was de noodzaak van deze verplaatsing? Hoe ging het proces? En welke voorbereidingen werden getroffen? Wij spraken met Ron Apeldoorn, bestuurslid van de roeivereniging, en Klaas de Goede van Rijkswaterstaat over wat hier allemaal bij kwam kijken.

Lees meer

Een rondvaart voor de mooiste kleurplaat

Ter gelegenheid van het plaatsen van de pijlers van Zoutdam IJmuiden, organiseerden we in maart een speciale kleurplatenwedstrijd voor alle basisscholen in de gemeente Velsen. De leerling met de mooiste kleurplaat maakte samen met zijn/haar klas kans op een rondvaart langs Sluizencomplex IJmuiden.

Lees meer

Een doorkijkje in de planning

Nu de pijlers van de zoutdam zijn geplaatst, is de bouw van de wanden nog in volle gang. Ook wordt er hard gewerkt aan de vispassages. Deze onderdelen worden dit jaar nog op hun plek gezet in het Binnenspuikanaal. We nemen u graag mee in de planning.

Eind augustus worden de vijf scheidende wanden van de zoutdam geplaatst. In september brengen we de vier vispassages aan en in oktober installeren we tot slot de beweegbare, stalen deur. Deze deur gaat open voor onderhoudsschepen van Rijkswaterstaat. Naar verwachting is Zoutdam IJmuiden eind 2024 operationeel.

Colofon

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)