Nieuwsbrief Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek

Op dit moment zijn de drie stuwcomplexen Nederrijn en Lek in renovatie. Met het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en het invoeren van centrale bediening blijven de complexen hun belangrijke watermanagementtaken ook in de toekomst veilig en betrouwbaar vervullen. In deze nieuwsbrief leest u meer.

Door de renovatie van sluis Driel zijn alle sluizen in de Nederrijn en Lek nu spic en span

De sluizen in de Nederrijn en Lek liggen er weer up-to-date bij. Voor de renovatie van de 3 sluizen in Amerongen, Hagestein en Driel werd de scheepvaart wekenlang gestremd. In het voorjaar van 2019 is de laatste sluis, die bij Driel, aangepakt.

Sluizen spic en span

© Thea van den Heuvel

Stremmingen in de Nederrijn en Lek horen erbij

De overgang naar centrale bediening van de sluis- en stuwcomplexen vanuit Amerongen, brengt stremmingen met zich mee. Het scheepsverkeer vaart daardoor om, maar krijgt er meer service voor terug. Schipper Antoine Vranken heeft ervaring met stremmingen en ziet het nut en de noodzaak van centrale bediening.

Stremmingen in de Nederrijn en Lek horen erbij

© Thea van den Heuvel Fotografie

Vizierschuif Zuid van stuwcomplex Hagestein vervangen

De renovatie van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek omvat de vervanging van 6 vizierschuiven. In Amerongen zijn beide schuiven als eerste vervangen. Daarna volgde de vizierschuif van Driel Noord en afgelopen voorjaar was de zuidelijke vizierschuif in Hagestein aan de beurt. De vizierschuiven van Driel Zuid en Hagestein Noord staan nog op de rol.

Vizierschuif Zuid van Hagestein vervangen

Renovatie Stuwensemble Nedderijn en Lek (overzicht)
© Rijkswaterstaat

Video: vervangen vizierschuif

Vele mensenhanden, betonnen schotten, massieve stalen balken en een keermiddel. Bij het vervangen van een vizierschuif komt veel kijken. Het is een intensieve klus en het werk luistert nauw. Wat zijn brammen? Wat doen de duikers? En wat doet een evenaar? Deze video geeft een inkijkje in het werk rondom de vervanging van een vizierschuif.

Video: vervangen vizierschuif

© Rijkswaterstaat