Nieuwsbrief Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek

Op dit moment zijn de drie stuwcomplexen Nederrijn en Lek in renovatie. Met het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en het invoeren van centrale bediening blijven de complexen hun belangrijke watermanagementtaken ook in de toekomst veilig en betrouwbaar vervullen. In deze nieuwsbrief leest u meer.

Rijkswaterstaat en het coronavirus

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus (COVID-19) raken ook het werk van Rijkswaterstaat. Wat Rijkswaterstaat betreft gaan projecten en werkzaamheden gewoon door, onder voorwaarde dat veiligheid en kwaliteit zijn geborgd. Dit geldt ook voor de renovatie en de bediening van het Stuwensemble Nederrijn en Lek. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en de maatregelen waartoe het kabinet besluit. Lees hier verder. 

Minister Van Nieuwenhuizen op werkbezoek in Amerongen

Minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht op maandag 17 februari 2020 de stuw en sluis in Amerongen. Daar kreeg de minister een kijkje achter de schermen van het gerenoveerde stuwcomplex. Lees hier meer over dit bezoek.

Stuwcomplexen langs de Nederrijn en de Lek 24/7 bediend

Rijkswaterstaat is per 2 januari 2020 gestart met 24-uursbediening van de 3 stuwcomplexen langs de Nederrijn en de Lek. Bij de renovatie zijn de stuwcomplexen geschikt gemaakt voor centrale bediening. De sluizen en stuwen worden voortaan vanuit 1 gebouw bediend. Lees hier meer over de centrale bediening van het stuwcomplex.

Stuwcomplex Driel gestremd vanwege hoge waterstanden

Het stuw- en sluiscomplex Driel was in de maanden februari en maart 2020 tweemaal vanuit veiligheidsoverwegingen gestremd. Bij hoge waterstanden is het niet mogelijk om schepen in de sluis van Driel te schutten. Maar de scheepvaart kon nu ook geen gebruik maken van de geopende stuw als vaarroute. Lees hier waarom dat is.

Nieuw op de website: magazine en nieuwe video’s

Op de website vindt u weer nieuwe items over de renovatie van het stuwensemble: een magazine ter ere van het complete project en 2 video’s over onderdelen daarvan.

Magazine
In magazine ’Uitdagend complex’ kijken we alvast terug op het renovatieproject, dat zijn 5e jaar ingaat en zijn voltooiing nadert. De stuwen zijn straks opgeknapt en gerenoveerd en voldoen aan de laatste veiligheidseisen. Het magazine geeft een beeld van de werkzaamheden, maar ook van de functie en de historie van de 3 stuwcomplexen, die inmiddels de leeftijd van 50 jaar zijn gepasseerd. Een mooie bundel voor iedereen die geïnteresseerd is in het project of hieraan meewerkt(e). U vindt ons nieuwe magazine op onze projectwebsite, onderaan bij Documenten. Of klik hier om de PDF meteen te downloaden.

Video bediencentrale
De bediening van de stuwen en sluizen in de Nederrijn en Lek ging over naar één nieuw bediengebouw in Amerongen. Zo worden de complexen voortaan centraal op afstand bediend. Op een groot aantal beeldschermen, verbonden met camera’s, zijn de complexen te overzien. De video laat zien hoe de verhuizing naar de nieuwe bediencentrale is gegaan. Bekijk hier de video.

Video schilderwerk Amerongen
De ondersteuningsbogen van de stuw bij Amerongen werden geconserveerd met een nieuwe verflaag en zijn weer stralend wit. Het schilderwerk gebeurde op verzoek van omwonenden. De video geeft een indruk van deze flinke schilderklus van de stuwcomplexen en wat daar allemaal bij kwam kijken. Bekijk hier de video.

Planning resterende werkzaamheden

Ook in 2020 zijn we nog bezig met het renoveren van de stuwen en sluizen. Hier leest u wat we wanneer gaan doen, wanneer de oplevering is en wanneer het aansluitende onderhoudscontract afloopt.

Werkzaamheden
Onderstaande werkperiodes zijn indicatief en afhankelijk van de waterstanden en de ontwikkelingen rond het coronavirus. De veiligheid van onze medewerkers staat voorop.

Mei t/m juni 2020
Conserveren van de noordelijke vizierschuif van stuwcomplex Hagestein

Juli t/m oktober 2020
Vervangen van de zuidelijke vizierschuif van stuwcomplex Driel

Mei t/m oktober 2020
Resterende werkzaamheden aan de drie complexen

Oplevering en beëindiging
- Eind 2020
Oplevering van het renovatieproject van het stuwensemble 
- Half 2021
Einde van het meerjarig onderhoudscontract. 

Renovatie stuwen compleet na plaatsing nieuwe schuif

Met de aanstaande vervanging van de laatste vizierschuif van stuw Driel, is het einde van het vijfjarige renovatieproject van het stuwensemble in zicht. Omgevingsmanager Frank van den Broek en manager projectbeheersing Hans Buurkes van Siemens Mobility BV vertellen over de uitdaging van het werken aan de Drielse stuw. Lees hier het interview.