Nieuwsbrief Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek

Op dit moment zijn de drie stuwcomplexen Nederrijn en Lek in renovatie. Met het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en het invoeren van centrale bediening blijven de complexen hun belangrijke watermanagementtaken ook in de toekomst veilig en betrouwbaar vervullen. In deze nieuwsbrief leest u meer.

Conserveren lasnaden vizierschuif Hagestein-Noord begonnen

Ook voor Niels Ytsma van Solidd Steel Structures komt het einde van het renovatieproject van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek in zicht. Het Friese bedrijf ontwierp een staalconstructie, om de lasnaden van de monumentale vizierschuif van Hagestein-Noord te conserveren. Lees hier meer over de techniek van de droogzetkuipen.

Nieuwe haalkommen voor recreatievaart in Hagestein

Niet alleen de beroepsvaart, ook recreanten passeren de sluizen van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Bij het wachten op het openen van de sluisdeuren moeten schepen en jachten aanleggen bij een van de haalkommen. In Hagestein zijn er haalkommen bijgemaakt voor de pleziervaart. Lees hier meer over de haalkommen.

Stuwcomplex Hagestein voorbeeld van ontwerp wederopbouw

In het 2e weekend van september (12-13 september 2020), is de Open Monumentendag. Veel monumenten zijn dit jaar digitaal te bewonderen, vanwege de coronamaatregelen. 1 van de vele monumenten die Rijkswaterstaat beheert, is het stuwcomplex in Hagestein, onderdeel van het stuwensemble Nederrijn en Lek. Lees hier wat dit bouwwerk zo bijzonder maakt.

Vervanging spoelrioolschuiven Hagestein

Met zijn collega’s werkt Edwin Raats van Knook Staal en Machinebouw (KSM) aan het renoveren van stuw Driel-Zuid en straks Hagestein-Noord. KSM bedacht een oplossing voor de versleten stalen schuiven van de zogeheten spoelriolen, 11 m onder het stuwcomplex. En bovenal: een methode om die te plaatsen. Lees hier meer over de spoelriolen.

Jaarbericht 2019: 'De kraan van Nederland kan er weer tegenaan'

Ons stuwensemble prijkt ook op de cover van het Jaarbericht 2019. In deze online uitgave maakt u kennis met mooie projecten uit het werk van Rijkswaterstaat in 2019.

In het openingsverhaal vertelt Marco Vermeulen, projectmanager van aannemer Siemens Mobility, over zijn werk voor het project Renovatie Stuwensemble Nederrijn en Lek (RSN). Bij prachtige beelden van stuwcomplex Driel laat hij zien waarom ‘de kraan van Nederland’ er weer tientallen jaren tegenaan kan.