Nieuwsbrief Strategische Verkenningen

De wereld om ons heen is voortdurend in beweging. Er doen zich tal van maatschappelijke ontwikkelingen voor en technische innovaties volgen elkaar snel op. Daarbij veranderen ook de verwachtingen van mensen. Het programma Strategische Verkenningen is permanent alert op trends en ontwikkelingen en op de mogelijke impact voor Rijkswaterstaat. Wilt u meer weten over hoe wij het proces binnen Rijkswaterstaat vormgeven, neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar: info.sv@rws.nl.

Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Kraaiennestdag 2020: Samen bouwen aan de toekomst van Nederland

Wat verwacht de maatschappij in de toekomst van Rijkswaterstaat? Welke ontwikkelingen komen op ons af? En wat betekent dat voor ons werk? Centrale vragen die we ons stellen in Expeditie RWS2050, de toekomstverkenning van Rijkswaterstaat.

Kraaiennestdag 2020: Samen bouwen aan de toekomst van Nederland

© Rijkswaterstaat

Wat als dit de toekomst is? Werken met de scenario’s van Expeditie RWS2050

Bij het ontbijt scannen we de nieuwskoppen. Over de juridische strijd van Europa met de grote techbedrijven, weerrecords, argumenten van voor- en tegenstanders van vaccinatie. En dan met koffie in de hand naar de studeerkamer. De werkdag begint, business as usual. Maar wat als de ontwikkelingen die we nu zien, sterk doorzetten en onze toekomst veranderen?

Werken met de toekomstscenario's van Expeditie RWS2050

© Rijkswaterstaat

Update Strategische Verkenning Blokchain

Het Programma Strategische Verkenningen onderzoekt in een 5-tal pilots met diverse Rijkswaterstaatonderdelen en externe ketenpartners wat de meerwaarde van blockchain kan zijn en welke veranderingen dit met zich meebrengt voor de organisatie en de samenwerking. Projectleider Bijou van Haren geeft een update over de voortgang van deze verkenning.

Update Strategische Verkenning Blockchain

© Rijkswaterstaat

Terugblik op symposium: ‘The Future of Sand’

Zand is het op 2 na meest gebruikte materiaal in de wereld. Het wordt gebruikt voor zowel cement, landwinning als voor de elastieken band in je ondergoed. Wereldwijd gebruiken we jaarlijks veel meer zand dan dat er wordt geproduceerd.

Terugblik op symposium: 'The Future of Sand'

© Rijkswaterstaat

Early Warning van de maand: Versnelt de COVID-19-crisis de opkomst van robots?

Eén van de taken van het programma Strategische Verkenningen is om veranderingen in de omgeving van Rijkswaterstaat tijdig te signaleren. Deze veranderingen kunnen immers gevolgen hebben voor het werk en de organisatie van Rijkswaterstaat.

Versnelt de COVID-19-crisis de opkomst van robots?

© Rijkswaterstaat