Nieuwsbrief Strategische Verkenningen

De wereld om ons heen is voortdurend in beweging. Er doen zich tal van maatschappelijke ontwikkelingen voor en technische innovaties volgen elkaar snel op. Daarbij veranderen ook de verwachtingen van mensen. Het programma Strategische Verkenningen is permanent alert op trends en ontwikkelingen en op de mogelijke impact voor Rijkswaterstaat. Wilt u meer weten over hoe wij het proces binnen Rijkswaterstaat vormgeven, neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar: info.sv@rws.nl.

Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

IThiek actueler dan ooit!

Ethische dilemma’s zijn bekend terrein voor ambtenaren. Wie werkt voor het publiek belang heeft namelijk constant te maken met een afweging van verschillende publieke waarden. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid, betrouwbaarheid of transparantie. Soms gaat het streven naar de ene waarde ten koste van de andere. Als er geen duidelijke wetgeving is en publieke waarden met elkaar botsen, spreken we van ethische dilemma’s.

Ithiek actueler dan ooit

© Rijkswaterstaat

Terugblik op Lichtkogel Experience: Seaweed Opportunities – Making it Happen

Door de teelt van zeewier als alternatieve bron van eiwitten, kunnen we onze koolstofvoetafdruk verkleinen, de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer verminderen én de waterkwaliteit verbeteren. ‘Het is tijd om onze mouwen op te stropen en samen zeewier tot bloei te laten komen’, zegt Paul Dobbins, keynote-spreker en directeur Impact Investing en Ecosysteemdiensten bij World Wide Fund for Nature (WWF).

Terugblik op Lichtkogel Experience: Seaweed opportunities

© Rijkswaterstaat

Early Warning van de maand: Het groeiende probleem van ruimteafval

1 van de taken van het programma Strategische Verkenningen is om veranderingen in de omgeving van Rijkswaterstaat tijdig te signaleren. Deze veranderingen kunnen immers gevolgen hebben voor het werk en de organisatie van Rijkswaterstaat. Voor het duiden van de ontwikkelingen worden experts en organisaties binnen en buiten Rijkswaterstaat benaderd. De resultaten worden weergegeven in korte Early Warning-signalen.

Early Warning van de maand: het groende probleem van ruimteafval

© Rijkswaterstaat

De toekomst van het internet

Velen kunnen zich haast geen wereld meer voorstellen zonder internet. Het wereldwijde web biedt dan ook ongekende mogelijkheden om met elkaar in verbinding te staan en kennis, data en diensten met elkaar te delen. Maar er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen rondom het internet.

De toekomst van het internet

© Rijkswaterstaat

Van kikvors tot vogelvlucht: nieuwe perspectieven op natuur, data en zeggenschap

'Als meeuw zwevend in de lucht of juist als kikvors op de grond'. Het zijn 2 verrassende perspectieven van 4 studenten van de opleiding Industrial Design aan de TU-Eindhoven. Voor hun studie hebben Simon Bavinck, Janita Bolhuis, Anouk Timmers en Meander van der Weijst voor de Expeditie RWS2050 een tweetal scenario’s gemaakt waarbij zij het versterken van biodiversiteit, veelvuldiger gebruik van data en de behoefte aan meer verticale sturing en burgerinspraak met elkaar verbinden.

Van kikvors tot vogelvlucht: nieuwe perspectieven op natuur, data en zeggenschap

© Rijkswaterstaat