Beeld: ©RWS WVL

Uitnodiging sessie 4: Datagedreven assetmanagement – hoe sluit je ‘binnen’ en ‘buiten’ goed op elkaar aan?

Uitnodiging sessie 4: 28 oktober 14.00 uur, Utrecht

Sessie 4: Datagedreven assetmanagement – hoe sluit je ‘binnen’ en ‘buiten’ goed op elkaar aan?

Sprekers

 • Tjeerd de Jong (RWS)
 • Robert Hoddenbach (Fugro)
 • Ruth Sloot (Universiteit Twente)
 • Arjen Adriaanse (Universiteit Twente en TNO) (onder voorbehoud)

Wanneer?

28 oktober, 14:00 – 16:30 uur (entree vanaf 13:30 uur)

Waar?

Congrescentrum ‘In de Driehoek’
Willemsplantsoen 1C, Utrecht
(op loopafstand van Utrecht CS)

Aanmelden

Deelname is kosteloos, maar aanmelden is noodzakelijk.
Dat kan via dennis.orsel@rws.nl (er is beperkt plaats).

Het thema van de middag: datagedreven assetmanagement

Rijkswaterstaat is druk bezig om haar assetmanagement te baseren op data. De bevindingen van inspecties worden nu meestal nog met de hand ingevoerd en reparaties volgen pas wanneer een onderdeel van een brug of sluis daadwerkelijk stuk is. Met data uit sensoren kan RWS echter steeds beter, slimmer, efficiënter en ook preventief onderhoud uitvoeren. Eenvoudig is dat niet, want hoe zet je data precies om in onderhoud? En doe je dat alleen met data uit je eigen sensoren of ook met data van anderen?

De buitenwereld staat intussen niet stil. Verschillende partijen verzamelen ook data over de assets van RWS en combineren dat met hun eigen data. Ze maken verbindingen naar apparaten (Internet of Things) en ontwikkelen algoritmen. Hoe kan RWS de data en informatie van anderen benutten en slim verbinden met haar interne processen en hoe moet RWS zich positioneren ten opzichte van medebeheerders, leveranciers, (tech)bedrijven en gebruikers?

Kortom, tijdens deze middag gaan we met elkaar in gesprek hoe we als RWS samen met anderen (medebeheerders, leveranciers, (tech)bedrijven, gebruikers, etc.) in een data-ecosysteem de transformatie naar datagedreven assetmanagement kunnen maken.

Experts in gesprek met elkaar en met u

Wie gaan met u in gesprek over de kansen en uitdagingen van datagedreven assetmanagement?

 • Tjeerd de Jong is Programmamanager Datagedreven Assetmanagement bij de afdeling Centrale Informatievoorziening van RWS. Hij staat aan de lat om datagedreven assetmanagement bij RWS vorm te geven.
 • Robert Hoddenbach is Global Director for Land Asset Integrity bij Fugro. Hij is onder andere een drijvende kracht achter datagedreven assetmanagement agenda van het Nederlands consortium Talking Assets.
 • Ruth Sloot is promovenda aan de vakgroep Construction Management & Engineering van de Universiteit Twente. Zij toont met haar onderzoek aan wat voor soort paradoxen en dubbelzinnigheden optreden bij de digitale transformatie van Rijkswaterstaat.
 • Arjen Adriaanse (onder voorbehoud) is hoogleraar Bouwprocesintegratie & ICT aan de Universiteit Twente en Director of Science bij TNO. Zijn insteek is de rol en positie van de wetenschap en kennisinstellingen.

Deze sessie is de vierde in een reeks van vijf over de opkomst van digitale platformen en de rol en positie van de overheid. Deze reeks wordt georganiseerd door het Programma Strategische Verkenningen in samenwerking met de Chief Data Officer van Rijkswaterstaat. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen; we willen graag mensen in gesprek brengen met diverse ervaringen en verschillende perspectieven op digitale platformen.

Ben je benieuwd hoe digitale platformen jouw werk nu of in de toekomst beïnvloeden? Je kunt je nu ook al aanmelden voor de volgende sessies!

Sessie 5: Data delen over leefomgevingskwaliteit

Beoogde sprekers

 • Joyce Zegeling (afdelingshoofd Data Management Center RWS)
 • Jente Huisman (Programmadirecteur Informatiehuishouding RWS)
 • Waag Technology & Society
 • Rathenau Instituut   

Datum

November (exacte datum wordt nog bekendgemaakt)

Locatie

Wordt nog bekendgemaakt

Graag tot ziens!

Colofon

Strategische Verkenningen
Dit is een nieuwsbrief van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie en nieuws op onze website: Rijkswaterstaat Strategische Verkenningen.

Meedenken?
Heb je ideeën of input voor het programma? Stuur een e-mail naar info.sv@rws.nl.