Beeld: ©RWS WVL

Nieuwsbrief Strategische Verkenningen

De wereld om ons heen is voortdurend in beweging. Er doen zich tal van maatschappelijke ontwikkelingen voor en technische innovaties volgen elkaar snel op. Daarbij veranderen ook de verwachtingen van mensen. Het programma Strategische Verkenningen is permanent alert op trends en ontwikkelingen en op de mogelijke impact voor Rijkswaterstaat.

Op reis met digitale productpaspoorten

Digitale product- en materialenpaspoorten zijn in opkomst. Een van de oorzaken is de groeiende vraag naar transparantie en duurzaamheid in de keten. Nieuwe technologieën dragen hier ook aan bij. De inzet van deze technologieën bij de productie van dergelijke paspoorten stond centraal tijdens de inspiratiesessie van het programma Strategische Verkenningen (Rijkswaterstaat) en TNO.

Lees meer

Kunstenaar David Veldhoen is artist in residence voor Strategische Verkenningen

Sinds het voorjaar van 2023 werkt kunstenaar en architectonisch ontwerper David Veldhoen als artist in residence bij Rijkswaterstaat. In opdracht van het programma Strategische Verkenningen ontwikkelt hij 3 ideeën rondom de strategie van Rijkswaterstaat: Kompas RWS. Het overkoepelende thema dat hij heeft gekozen voor zijn ontwerpen is ‘kantelpunten’.

Lees meer

Hoe werken we in de toekomst aan de infraopgave?

Het programma Strategische Verkenningen onderzocht 2 ontwikkelingen: de infraopgave van de toekomst en de arbeidsmarkt van de toekomst. Duidelijk is dat beide aan de vooravond van grote veranderingen staan.

Lees meer

Zorgen voor koelte in een land dat heter wordt

Wij Nederlanders raken nooit uitgepraat over 1 onderwerp: het weer. Op een warme zomerdag in juni 2023 gingen enthousiaste probleemoplossers bij gepaste temperatuur met elkaar in gesprek over hitte. Tijdens de Lichtkogel Experience verkenden zij de problemen en mogelijke oplossingen voor een heter wordend Nederland.

Lees meer

Spelen met oplossingen voor klimaatverandering

We merken het allemaal: klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor nu en in de toekomst. Om meer bewustzijn te creëren, maakte het programma Strategische Verkenningen samen met collega’s en het iAMLAB van CGI, de game ‘Expeditie Delta’. Spelers worden uitgedaagd om in verschillende toekomstscenario’s oplossingen te vinden voor klimaatverandering. Het spel is gelanceerd op het 225-jarig jubileum van Rijkswaterstaat op 24 mei 2023.

Lees meer

Colofon

Strategische Verkenningen
Dit is een nieuwsbrief van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie en nieuws op onze website: Rijkswaterstaat Strategische Verkenningen.

Meedenken?
Heb je ideeën of input voor het programma? Stuur een e-mail naar info.sv@rws.nl.