Beeld: ©RWS WVL

Nieuwsbrief Strategische Verkenningen

De wereld om ons heen is voortdurend in beweging. Er doen zich tal van maatschappelijke ontwikkelingen voor en technische innovaties volgen elkaar snel op. Daarbij veranderen ook de verwachtingen van mensen. Het programma Strategische Verkenningen is permanent alert op trends en ontwikkelingen en op de mogelijke impact voor Rijkswaterstaat.

Save the date: Jubileumeditie Kraaiennestdag: 15 jaar strategische verkenningen bij Rijkswaterstaat

Graag nodigen we u uit voor de Kraaiennestdag van Rijkswaterstaat. Reserveer deze dag nu alvast in uw agenda!

  • Datum: Donderdag 3 oktober 2024
  • Tijd: 12.00 – 18.00 uur (inclusief lunch en borrel)
  • Locatie: Spoorwegmuseum, Utrecht

De Kraaiennestdag is de tweejaarlijkse open dag van het programma Strategische Verkenningen. Dit jaar bestaat het programma vijftien jaar: een mooie aanleiding om eens terug- en vooruit te blikken. Hoe (snel) kwamen strategische keuzes tot uitvoering? Welke trends en ontwikkelingen zien we vandaag? Hoe veranderen die ons werk in de leefomgeving in de toekomst?

Programma

  • 12.00u Registratie en lunch
  • 13.00u Opening door dagvoorzitter Ingeborg Absil, directeur Bereikbaarheid en Netwerkkwaliteit
    Welkom door Martin Wijnen, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat
  • 13.30u Keynote ‘Cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering’ door Linde Egberts, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
  • 14.00u Workshop ronde 1
  • 15.15u Workshop ronde 2
  • 16.30u Afsluiting door dagvoorzitter
  • 17.00u Netwerkborrel

In twee parallelle sessies kunt u kiezen uit een tiental inspirerende workshops. Een greep uit de onderwerpen: kunnen we (on)orthodoxe oplossingen bedenken rond netcongestie? Hoe zit het met het energieverbruik van AI? Welke toekomst gaat de instandhouding van infrastructuur tegemoet? Spelen we op tijd in op het veranderend klimaat? Hoe maken we keuzes bij toenemende krapte op de arbeidsmarkt?

Reserveer 3 oktober nu alvast in uw agenda! In juli volgt een link om u aan te melden.
Vragen? Mail naar kraaiennestdag@rws.nl

Voor elke Lichtkogel een nieuwe redactieraad

Elk nieuw trenddossier van de Lichtkogel begint met een zoektocht naar de perfecte combinatie van partners die samen de redactieraad kunnen vormen. Zo’n trend of ontwikkeling komt immers niet alleen op Rijkswaterstaat af. Voor welke andere organisaties speelt die trend ook? Op dezelfde manier, of verschillend? Hoe kan hun perspectief de redactieraad verrijken?

Lees meer

Spelen met trends

Rechten van de natuur, kwetsbaarheden door digitalisering, gezondheid als belangrijke maatstaf, tekort aan arbeidskrachten, van marktdenken naar publieke waarde, economische schade door klimaatverandering, krachtiger sturing vanuit EU, circulair omgaan met materialen. Allemaal ontwikkelingen die gaande zijn en op verschillende manieren impact kunnen hebben op Rijkswaterstaat.

Lees meer

Door heel veel brillen kijken naar Rijkswaterstaat

Het programma Strategische Verkenningen bestaat 15 jaar. Een mooie mijlpaal! In de loop der jaren hebben veel verschillende mensen hier hun eigen, unieke bijdrage aan geleverd. Reden om eens samen met enkele van hen terug te blikken. Wat viel hen op, waar kregen zij energie van? Wij spraken Rik Jonker die van 2009 tot 2015 als verkenner bij het programma werkzaam was. Rik werkte onder andere mee aan de verkenning RWS Imagine. Hierin werd verkend hoe die nieuwe wereld van big data, veranderende mobiliteit, transformatie van de netwerken en een duurzame leefomgeving er fysiek uit zien.

Lees meer

Colofon

Strategische Verkenningen
Dit is een nieuwsbrief van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie en nieuws op onze website: Rijkswaterstaat Strategische Verkenningen.

Meedenken?
Heb je ideeën of input voor het programma? Stuur een e-mail naar info.sv@rws.nl.