Nieuwsbrief | Over satellietmonitoring, het geheim van goed contractmanagement en de doorontwikkeling van circulaire viaducten

In de nieuwe editie van ons ‘online magazine Rijkswaterstaat &’ gaan we in op satellietmonitoring bij het werk van Rijkswaterstaat. Ook lees je over de doorontwikkeling van circulaire viaducten, het geheim van goed contractmanagement, de hackaton sluizen en nog veel meer.

Satellietmonitoring: op naar de volgende stap

Het gebruik van data van satellieten heeft nu al grote meerwaarde voor het werk van Rijkswaterstaat. Maar er kan nog veel meer. We willen dan ook een grote stap vooruitzetten met de implementatie van satellietmonitoring. En daar is de markt hard bij nodig.

Lees meer

Het geheim van goed contractmanagement

Alle weginspecteurs van Rijkswaterstaat worden getraind om te rijden met blauw zwaailicht en sirene. In een aanbesteding heeft Rijkswaterstaat hiervoor een aantal gespecialiseerde bedrijven geselecteerd. Robert van den Berg, contractmanager bij Rijkswaterstaat en Eric Sanders, directeur van Procentrum Rijopleidingen vertellen over hun gezamenlijke streven naar kwaliteit en het belang van goed contractmanagement.

Lees meer

Aan circulair bouwen, bouw je samen

Vanaf 2030 wil Rijkswaterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken. Dit betekent dat het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen circulair moet. Met een SBIR-uitvraag daagt Rijkswaterstaat marktpartijen uit met oplossingen te komen voor de doorontwikkeling van een circulair viaduct. ‘De hele keten moet klaargestoomd worden, er is een trein gaan rijden.’

Lees meer

Hackaton sluizen: ‘Samenwerking leidt tot radicale inzichten en ongewone ideeën’

Rijkswaterstaat staat voor een enorme vervangings- en renovatieopgave, die we niet alleen kunnen én willen oppakken. Daarom werken we samen met marktpartijen in de hele keten aan innovatieve oplossingen. Een mooi voorbeeld is de ‘hackaton sluizen’ die plaatsvond op 20 mei 2021.

Lees meer

Rijkswaterstaat en de banenafspraak: een echte win-winsituatie

Werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een fysieke en/of mentale beperking hebben het zwaar om een baan te bemachtigen. Een goede voorselectie en begeleiding nemen bij Rijkswaterstaat veel obstakels weg.

Lees meer

Vervanging Maasstuwen: kennis halen uit alle hoeken en gaten

Met de vervanging van de Maasstuwen staat Rijkswaterstaat de komende jaren voor een grote uitdaging. Samen met de markt verkent Rijkswaterstaat daarom de komende tijd wat er aan kennis nodig is, waar die is te halen en hoe deze breed gedeeld en goed geborgd kan worden. Een online symposium met ingenieursbureaus en kennisinstituten vormde een waardevolle aftrap.

Lees meer