Nieuwsbrief | Over de koploperaanpak duurzame wegverharding, de wil om goed samen te werken bij de Oosterscheldekering en diversiteit & inclusie in inkoop

In de nieuwe editie van ons online magazine ‘Rijkswaterstaat &’  lees je hoe we met de koploperaanpak de markt uitdagen om asfalt duurzamer te maken en hoe Rijkswaterstaat en ABB het project modernisering bediening Oosterscheldekering na een moeizame start weer op de rit kregen. Verder artikelen over diversiteit en inclusie als onderdeel van inkoop, hoe schippers én vissen profiteren van de nieuwe overnachtingsplaatsen bij Bergambacht en over het Young Professional programma Staal, waarin RWS, TNO en Arup starters kennis laten maken met onze mooie sector.

Duurzame wegverharding: ‘Zit je in de kopgroep of in het peloton?’

Onderweg naar klimaatneutraal en circulair werken in 2030 introduceert Rijkswaterstaat de Koploperaanpak duurzame wegverharding: aanbestedingen waarbij de duurzaamheidslat voor asfalt extra hoog ligt. Voor marktpartijen is het een mooi moment om te kijken hoe zij het doen in vergelijking met anderen. ‘In wielertermen: zit je in de kopgroep of hang je in het peloton?’

Lees meer

Modernisering bediening Oosterscheldekering: de wil om er een succes van te maken

In eerste instantie verliep de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en ABB bij het project ‘Moderniseren besturing en bediening Oosterscheldekering’ niet altijd even makkelijk en zijn er pittige gespreken gevoerd. Maar inmiddels werken de teams voorbeeldig samen. Jack van der Horst (Rijkswaterstaat) en Jan-Pieter Kuijper (ABB) leggen uit hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen.

Lees meer

Diversiteit en inclusie steeds vaker onderdeel van inkoop

De rijksoverheid – en dus ook Rijkswaterstaat – wil een inclusieve organisatie zijn met divers samengestelde teams. Die ambitie komt steeds vaker terug in ons inkoopbeleid. Samen met de markt zorgen we dat iedereen mee kan doen en dat we niemand uitsluiten.

Lees meer

Schippers en vissen profiteren van overnachtingsplaatsen Bergambacht

Binnenvaartschippers kijken reikhalzend uit naar de nieuwe overnachtingsplaatsen die worden aangelegd langs de Beneden-Lek bij Bergambacht. Rijkswaterstaat benut de aanleg ook om de biodiversiteit te bevorderen, samen met aannemer Strukton/Van den Herik en het Franse bedrijf Ecocean. Een mooi resultaat met een zeer beperkte investering.

Lees meer

Arbeidsmarktkrapte: ‘Als de keten wordt versterkt, helpt ons dat allemaal’

Jongeren een brede kijk geven op de mogelijkheden van het werken in de bouwsector, dat is het doel van het Young Professional programma Staal. In de anderhalf jaar die het programma duurt, doen jonge technici steeds een halfjaar ervaring op: bij Rijkswaterstaat, bij ingenieursbureau Arup en bij kennisinstelling TNO. Op InfraTech 2023 wordt geworven voor een nieuwe lichting.

Lees meer

Volgende stap bij innovaties in kribben

Met het programma Self Supporing River Systems (SSRS) werkt Rijkswaterstaat samen met partners aan een zo veel mogelijk zelfvoorzienend rivierengebied. Het principe van flexibele kribben speelt hierin een belangrijke rol. De experimenten die we hiermee uitvoeren, zijn veelbelovend.

Lees meer

Podcastserie ‘De Transitie’

In de transitieaanpak 'Op weg naar een vitale infrasector’ werken markt en Rijkswaterstaat dagelijks samen aan het verbeteren van de condities om te komen tot een vitale infrasector. In de podcastserie ‘De Transitie’ maken we inzichtelijk wat er nodig is om deze transitie waar te maken.

Lees meer