Nieuwsbrief | E-zine-special over de transitie naar een vitale infrasector

In deze speciale editie van ons online magazine ‘Rijkswaterstaat &’ gaan we in op de transitie naar een vitale infrasector. Je leest een dubbelinterview met Jean Luc Beguin (Rijkswaterstaat) en Job Dura (Dura Vermeer), waarin ze terugblikken en vooruitkijken. Markttransformatiedeskundige Lucas Simons vertelt over de werking van transities. Verder stellen we een aantal prangende vragen aan de projectteams van de A12 IJsselbruggen, VenR tunnels A73 en de A27 Houten - Hooipolder. Ook lees je een interview met Lennard Heij over de Taskforce Infra. En nog veel meer…

Transparantie blijft essentieel in samenwerking infrasector

Job Dura, CEO van Dura Vermeer, en Jean Luc Beguin, CPO van Rijkswaterstaat bouwen al jaren mee aan de transitie naar een vitale infrasector. Nu blikken ze samen terug én vooruit. ‘We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren. Wat echt helpt is transparant samenwerken. Daarvoor moeten we lef en realiteitszin tonen.’

Lees meer

‘Blijf de transitie omarmen, ook als het moeilijk wordt’

Rijkswaterstaat en markt hebben met het programma ‘Op weg naar een vitale infrasector’ gewerkt aan een belangrijke transitie. De manier van samenwerken verandert, maar we zijn er nog niet. Welke stappen moeten we nog zetten voor de transitie écht is afgerond? En hoe werken transities eigenlijk? Markttransformatiedeskundige Lucas Simons geeft tekst en uitleg.

Lees meer

Prangende vragen aan tweefasenprojecten

Het transitieprogramma ‘Op weg naar een vitale infrasector’ heeft zijn weg gevonden binnen concrete projecten en activiteiten, zoals de tweefasenaanpak. Maar hoe verloopt dit in de praktijk? Drie projectteams geven antwoord op een aantal prangende vragen.

Lees meer over de projecten A12 IJsselbruggen, VenR tunnels A73 en A27 Houten - Hooipolder.

‘Het goede en eerlijke gesprek blijft altijd nodig’

Hoe houden we de dealflow op gang? In de kern was dat de reden om in 2020 de Taskforce Infra op te zetten. Lennard Heij is voorzitter namens de markt en ziet dat er veel is bereikt, maar dat de dealflow nog altijd aandacht vraagt.

Lees meer

Column programmadirecteur Marlotte Koster

Marlotte Koster is programmadirecteur van het transitieprogramma ‘Op weg naar een vitale infrasector’. In een eenmalige column laat ze haar licht schijnen op de transitie.

Lees meer

Gideonsbende werkt hard aan samenwerkingscultuur in infrasector

Een van de doelen van de transitie naar een vitale infrasector is een betere samenwerking binnen de infrasector. Dat vraagt om een andere houding, ander gedrag, andere relaties tussen mensen. Mede om die reden is rond 2019 de Gideonsbende ontstaan, een club met voortrekkers van zowel marktpartijen als Rijkswaterstaat. Een gesprek met Ajold Muntinghe (Rijkswaterstaat) en Harold Kreeft (Heijmans Infra).

Lees meer

Wat ligt er klaar om de transitie verder te brengen?

Ook na 2023 gaat de transitie naar een vitale infrasector door. Een aantal handige en praktische documenten helpt nu al bij concrete stappen. Een overzicht van wat klaarligt.

Lees meer

Community of Practice: tweefasenaanpak in HWBP-projecten

Leren en experimenteren is een belangrijk onderdeel van de transitie naar een vitale infrasector. Ervaringen en lessen worden bijvoorbeeld gedeeld in de Community of Practice over de tweefasenaanpak, die regelmatig samenkomt. Onlangs stonden 2 projecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) centraal. ‘Je kijkt samen naar wat een project nodig heeft, en zorgt ervoor dat niemand knarsetandend aan tafel zit.’

Lees meer

Nieuwe aflevering postcastserie De Transitie

In de nieuwste aflevering van podcastserie De Transitie komen Andrea Chao, advocaat en partner bij Bird&Bird en gespecialiseerd in bouw- en aanbestedingsrecht, en Jaap de Koning van ingenieursbureau Witteveen+Bos aan het woord. Zij gaan met elkaar in gesprek over hoe Rijkswaterstaat en markt samen werken aan een vitale infrasector.

Lees meer