A9 Badhoevedorp-Holendrecht

Rijkswaterstaat verbreedt de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting en legt een wisselbaan aan. Hierdoor verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot. Bij Amstelveen komt de A9 over een lengte van 1,6 kilometer verdiept te liggen met drie overkappingen. Bij Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen komt veertien kilometer aan geluidschermen langs de weg en wordt extra stil asfalt aangebracht. Het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

Minister geeft startsein voor verbreding A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf op maandag 15 maart het startsein voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Dit deed ze door het uitkijkpunt langs de A9 in Amstelveen officieel te openen.

Minister geeft startsein A9BAHO

Minister opent uitkijkpunt

Geluidmonitoring bouwwerkzaamheden A9

Ondanks de maatregelen die aannemer VeenIX inzet om geluidhinder zoveel als mogelijk te beperken, is het helaas niet mogelijk om de A9 te verbreden en verdiept aan te leggen zonder geluidhinder. Langs de A9, ter hoogte van Amstelveen en Ouder-Amstel, heeft aannemer VeenIX geluidmeters opgehangen op plekken waar op een later moment werkzaamheden worden uitgevoerd die naar verwachting veel geluidhinder veroorzaken. 

Geluidmonitoring bouwwerkzaamheden A9

Geluidmonitoring

"Resten van oude bebouwing zijn te verwachten langs de Amstel en Bullewijk"

In Nederland ben je verplicht om archeologisch onderzoek te doen als je de bodem gaat verstoren. Er kunnen namelijk archeologische waardevolle plekken aanwezig zijn en bijzondere vondsten in de grond liggen. Grietje van Dijk, adviseur milieu en leefomgeving bij Rijkswaterstaat vertelt over het onderzoek bij de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht.

Archeologisch onderzoek

Locatie archeologisch onderzoek Amstelveen

"Vooraf zag ik op tegen de bouw van de A9, nu weet ik dat de intenties goed zijn"

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Ondanks dat aannemer VeenIX verschillende maatregelen inzet om de (geluid)overlast zoveel als mogelijk te beperken, kan helaas niet worden voorkomen dat de omgeving ermee geconfronteerd wordt. Daarom is het van belang dat er nauwe afstemming is met organisaties die zich dicht langs de A9 bevinden, zoals het Keizer Karel College (KKC). ‘Vooraf zag ik best op tegen de bouwperiode, nu weet ik dat de intenties goed zijn. We worden serieus genomen door Rijkswaterstaat en VeenIX’, aldus Charles Kauffman van het KKC.

In gesprek met het Keizer Karel College

Keizer Karel College

Weglokken konijnen langs A9 in Amstelveen

In het talud (de helling naast de snelweg) naast de A9 ter hoogte van de Meander leven veel konijnen. Als VeenIX straks zand gaat storten om de ondergrond van de tijdelijke afrit te verstevigen, is het risico groot dat de konijnen bedolven worden onder het zand. En dat willen we uiteraard voorkomen.

Weglokken konijnen talud bij Meander

Foto Konijnen weglokken