Nieuws en achtergronden A9 Badhoevedorp-Holendrecht

In deze editie vertellen we onder andere:

  • hoe het slopen van het noordelijke deel van het viaduct over de Beneluxbaan is gegaan
  • waarom een snelweg dicht is terwijl er soms geen werkzaamheden te zien zijn
  • hoe het afsluiten van een snelweg in zijn werk gaat en
  • over de prijsvraag voor het volgende A9-schilderij.  

Rijkswaterstaat verbreedt de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting en legt een wisselbaan aan. Hierdoor verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot.  Het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere.

Verwijderen betonnen liggers noordkant viaduct Beneluxbaan afgelopen weekend afgerond

Afgelopen weekend heeft aannemer VeenIX 84 brugliggers en diverse andere betonnen onderdelen verwijderd aan de noordkant van het viaduct over de Beneluxbaan. Liggers zijn de betonnen balken waarop het dek ligt. De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen en konden zondag afgerond worden. Hierdoor is het niet meer nodig om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken om de liggers uit te hijsen zoals eerder gecommuniceerd. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar. Tom Paton en Carlijn Bergshoeff, beiden werkzaam bij VeenIX, waren afgelopen weekend op locatie en vertellen hoe het is gegaan.

Werkzaamheden viaduct over Beneluxbaan

Liggers Beneluxbaan

Snelweg dicht maar geen bouwactiviteit te zien?

Om te weten of we de omgeving op de juiste manier informeren over de werkzaamheden en wat de omgeving vindt van de werkzaamheden, doen we jaarlijks onderzoek. Hiervoor zetten we onze publieksmonitor in. Hierdoor krijgen we inzicht in welke middelen de voorkeur hebben of we tijdig informeren. En de informatie aansluit op de behoefte. Ook willen we weten of mensen overlast ervaren. Eind 2023 is een meting gedaan en hierin kwam een opvallende uitkomst naar voren. ‘De A9 is dicht maar we zien niemand werken, is een afsluiting wel nodig?’ We hebben onze verkeersmanager Bert Jan Zandhuis om uitleg gevraagd.

Snelweg dicht maar geen bouwactiviteit te zien

Bouwactiviteit

Hoe dan?! Een snelweg afsluiten voor duizenden auto’s tijdens werkzaamheden?

Dagelijks rijden duizenden mensen over de snelweg. Met zoveel weggebruikers is het af en toe nodig om de weg te onderhouden, en dus ook af te sluiten. Maar hoe doe je dat, als zoveel mensen tegelijk gebruik maken van de weg? Door het afsluiten van de weg al maanden van tevoren te plannen, met één factor hoog in het vaandel: veiligheid. In deze aflevering van de serie Hoedan?! legt Rijkswaterstaatreporter Bart uit hoe we het afsluiten van een snelweg precies regelen.

Een snelweg afsluiten, hoe dan?!

Een snelweg afsluiten: Hoe dan?!

60 leerlingen Keizer Karel College gaan van start met duurzame opdracht voor Rijkswaterstaat en VeenIX

Bedenk hoe de nieuwe A9 energieneutraal opgeleverd kan worden. Dat is in het kort de opdracht waar 60 tweedejaars Technasiumleerlingen van het Amstelveense Keizer Karel College de komende maanden mee aan de slag gaan. Op 10 april was er een startbijeenkomst waarbij vakspecialisten van Rijkswaterstaat en aannemer VeenIX aan de leerlingen uitlegden waar ze allemaal op moeten letten. ‘Er is veel waar je rekening mee moet houden!’

Leerlingen gaan van start met duurzame opdracht

Prijsvraag: bedenk een onderwerp voor een A9-schilderij!

Kunstschilder Iris Bijleveld uit Amstelveen maakte al verschillende schilderijen van de werkzaamheden aan de A9. Samen met Iris zijn we nu op zoek naar een origineel onderwerp voor een van haar nieuwe schilderijen van de A9. Het leukste idee wordt door haar geschilderd en de bedenker ontvangt dit schilderij tijdens de opening van haar expositie in bezoekerscentrum InZicht dit najaar. Dus heb je altijd al een origineel kunstwerk willen winnen? Dien dan een idee in!

Bedenk een onderwerp voor een A9 schilderij

Bedenk een onderwerp voor een A9 schilderij

Nieuwe boompjes geplant Kazernepad voor vleermuisroute

Afgelopen week heeft aannemer VeenIX nieuwe boompjes geplant langs het Kazernepad aan de zuidkant van de A9. Het gaat om vijf hartbladerige elzen (Alnus cordata) die de oude bomen in de blauwe bakken vervangen. De elzen vormen, samen met de Lindenbomen verderop, een vleermuisroute vanuit uit het Oude Dorp via de brug over het Kazernepad, van en naar het Amsterdamse bos.

Nieuwe boompjes geplant voor vleermuisroute

Nieuwe boompjes geplant vleermuisroute