A15 Suurhoffbrug
Beeld: Paul van Baardwijk i.o.v. Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug (A15)

De Suurhoffbrug is de toegangspoort tot de Maasvlakte. In 2021 hebben we er een nieuwe brug naast geplaatst en de oude brug gerenoveerd. Zo worden de lasten van het (vracht-)verkeer verdeeld en blijft de verbinding veilig te gebruiken.

Wat een jaar!

De werkzaamheden aan de Suurhoffbrug zijn afgerond. Het werk leverde veel hoogtepunten op. Het transport van de nieuwe brug door nachtelijk Rotterdam, waarvan de beelden de hele wereld overgingen. Daarna de spannende passage van de Harmsenbrug, de plaatsing in de A15 (de 'touchdown') en natuurlijk in de zomer de innovatieve renovatie met lijm en bouten.

De afgelopen weken hebben we nog een aantal werkzaamheden uitgevoerd. Zo staan er nieuwe bomen naast de brug. Eerder zijn er al nieuwe bomen geplant op 4 locaties op de Maasvlakte, onder andere bij de vogelkijkhut. Ook hebben we in de boogbrug een plaquette teruggeplaatst die verwijst naar de naamgever van de brug, oud-minister Ko Suurhoff. Alles om de brug en de omgeving zo netjes mogelijk achter te laten. In januari voeren we nog enkele afrondende werkzaamheden uit naast de brug en werken we met een kleiner groepje door aan de afronding van de dossiers, zodat de brug de komende jaren goed onderhouden kan worden.

De keet is inmiddels weg. Ook de meeste projectmedewerkers van de aannemer en Rijkswaterstaat zijn vertrokken. Dit is dan ook de laatste nieuwsbrief die u van ons ontvangt. Omstreeks 2030 komt er op deze plek een nieuwe verbinding. De intentie is dat de nieuwe boogbrug onderdeel is van deze nieuwe verbinding.

Vanuit Rijkswaterstaat en aannemer STIPT willen we iedereen in de omgeving bedanken voor het begrip en voor de medewerking aan deze gigantische klus. Samen hebben we ervoor gezorgd dat de Maasvlakte en Oostvoorne goed bereikbaar blijven!

Henk Meuldijk, projectmanager Rijkswaterstaat
Cor Boss, projectmanager STIPT (een combinatie van Hollandia Infra, BESIX, Mobilis TBI, Dura Vermeer)

De tijdelijke Suurhoffbrug passeert De Hef in Rotterdam
Beeld: ©Eyecatcher, de filmmakers i.o.v. Rijkswaterstaat / Eyecatcher, de filmmakers

Het hele werk in 10 beelden

Een brug is niet in 1 dag gebouwd of gerenoveerd. De officiële eerste paal voor de nieuwe fundering ging in juni 2020 de grond in, bijna een jaar voordat de nieuwe brug op transport ging naar de Maasvlakte. Met een selectie van een aantal mooie foto’s kijken we terug op het werk dat is gedaan in 2020 en 2021.

Bekijk het werk aan de Suurhoffbrug in 10 beelden

Eerste paal Suurhoffbrug, juni 2021
Beeld: Paul van Baardwijk i.o.v. Rijkswaterstaat

Oorspronkelijke plaquette teruggeplaatst in nieuwe boogbrug

Op het voormalige brugwachtershuisje naast de Suurhoffbrug verwees een plaquette naar de naamgever van de brug: oud-minister Ko Suurhoff. Deze plaquette hebben we teruggeplaatst op de nieuwe boogbrug. De plaquette werd onthuld door prof. ir. Jacques Berenbak, ontwerper van de oorspronkelijke Suurhoffbrug. De Suurhoffbrug is volgens hem ‘het oog dat gezien heeft hoe dit gebied zich de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld.’

Lees meer over de plaquette en het oorspronkelijke brugontwerp

Onthulling van de plaquette Suurhoffbrug
Beeld: Paul van Baardwijk i.o.v. Rijkswaterstaat

De opgave: 13 bruggen, 8 tunnels en 13 wegen

De Suurhoffbrug is een van de eerste grote objecten in Zuid-Holland die is vernieuwd. De komende jaren staan er nog veel meer projecten op stapel. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Ze zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd.

Alleen al in de regio Zuid-Holland gaat het om de renovatie, vervanging en aanleg van 13 bruggen, 8 tunnels en 13 wegen. Zo is de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug gepland in 2023. Ook wordt dat jaar begonnen aan de renovatie van de Heinenoordtunnel. Voor deze tunnel worden nieuwe systemen ontwikkeld voor de bediening, besturing en bewaking. Bij goede testresultaten krijgen ook andere tunnels in Zuid-Holland deze nieuwe systemen.

Rijkswaterstaat werkt in al deze grote projecten in de regio samen in Zuid-Holland Bereikbaar. In deze nieuwe uitvoeringsorganisatie werken acht partners samen, onder andere om de regio de komende 10 jaar bereikbaar te houden tijdens de grote renovatiewerkzaamheden.

Lees meer over de bereikbaarheidsopgave in Zuid-Holland

Logo Zuid-Holland Bereikbaar
Beeld: ©Rijkswaterstaat

Colofon


Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl/suurhoffbrug
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)