Renovatie Suurhoffbrug zomer 2021
© Eyecatchers, de filmmakers i.o.v. Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug (A15)

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de renovatie en nieuwbouw van de Suurhoffbrug (A15). De Suurhoffbrug (1974) is de toegangspoort tot de Maasvlakte en is 1 van de 13 bruggen in Zuid-Holland die aangepakt wordt. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn toe aan groot onderhoud of vervanging. We vernieuwen de infrastructuur voor de komende generaties. Zo kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

Renovatie Suurhoffbrug gaat van start

Dit weekend start de renovatie van de oude Suurhoffbrug. Rijkswaterstaat heeft de brug bij de Maasvlakte al jaren 'in de smiezen'. Technisch manager Bram Buts vertelt hoe dringend de renovatie is en welke nieuwe methoden er worden ingezet die die ook elders in het land van pas kunnen komen: lijm, kastjes en kano's.

Lees het interview met Bram Buts over de renovatie van de Suurhoffbrug

Technisch manager Bram Buts op de Suurhoffbrug
© Paul van Baardwijk

Nieuwe techniek: lijm en bouten

De Suurhoffbrug wordt als eerste brug in Nederland versterkt met een nieuwe techniek: staalplaten worden bevestigd met epoxylijm én bouten. Deze dubbele versterkingsmethode is relatief licht en eenvoudig, maar wel sterk en effectief. Het zorgt ervoor dat de platen niet kunnen vervormen of verschuiven. Deze combinatiemethode is ontwikkeld en getest in samenwerking met marktpartijen en kennisinstituten. 

Lees meer over de innovatie met lijm en bouten en bekijk de film

Geschiktheidsproef Suurhoffbrug met plaat epoxy en bouten
© Danny Cornelissen

Vanaf maandag 28 juni verkeershinder richting Maasvlakte/Oostvoorne

Van vrijdagavond 25 juni 21.00 uur tot maandagochtend 28 juni 2021 05.00 uur is de A15 Suurhoffbrug in beide richtingen volledig afgesloten voor autoverkeer. Tijdens de afsluiting bereiden we de oude Suurhoffbrug voor op de grootschalige renovatie en wordt de nieuwe, tijdelijke brug aangesloten op de rijstroken van de A15. Vanaf maandagochtend de 28e is er een nieuwe verkeerssituatie. Verkeer richting Rotterdam rijdt dan over de nieuwe brug, verkeer richting de Maasvlakte/Oostvoorne rijdt over de oude brug. Tot vrijdag 20 augustus is er in verband met de renovatie maar één rijstrook beschikbaar op de oude brug. Verkeer richting Maasvlakte/Oostvoorne moet dan rekening houden met vertraging, in de ochtendspits tot 30 minuten.

Bekijk de verwachte verkeershinder renovatie Suurhoffbrug juni tm september 2021

Verkeerssituatie tijdens renovatie juni-augustus

Transport en invaren in een timelapse van 6 minuten

Nog één keer volop genieten van het transport en de plaatsing van de Suurhoffbrug? We hebben deze schitterende 4K timelapse-video voor je! Bekijk de hele operatie in 6 minuten, vanuit een perspectief dat je nog niet eerder hebt gezien!

Bekijk de timelapse transport en plaatsing in 4K

Timelapse transport en plaatsing tijdelijke Suurhoffbrug
© Bas Stoffelsen

Vervanging oude Suurhoffbrug

Dankzij de renovatie van de oude brug en de plaatsing van de tijdelijke brug (waardoor de lasten van het verkeer worden verdeeld) blijft de Suurhoffbrug-verbinding de komende jaren veilig te gebruiken. Demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft ervoor gekozen de bestaande wegverkeersbrug te vervangen. De openstelling is voorzien omstreeks 2030. Duurzaamheid is belangrijk voor Rijkswaterstaat. Daarom is de intentie om de in mei geplaatste tijdelijke brug te hergebruiken voor de nieuwe oeververbinding. Rijkswaterstaat werkt de komende periode verder uit hoe dit het beste mogelijk is, met onder andere aandacht voor een goede inpassing en de minste hinder voor het (scheepvaart)verkeer.

Verkeerssituatie Suurhoffbrug na renovatie

Colofon


Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl/suurhoffbrug
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)