Renovatie Suurhoffbrug zomer 2021
© Eyecatchers, de filmmakers i.o.v. Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug (A15)

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de renovatie en nieuwbouw van de Suurhoffbrug (A15). De Suurhoffbrug (1974) is de toegangspoort tot de Maasvlakte en is 1 van de 13 bruggen in Zuid-Holland die aangepakt wordt. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn toe aan groot onderhoud of vervanging. We vernieuwen de infrastructuur voor de komende generaties. Zo kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

Volg het megatransport via de livestream!

In de nacht van zondag 9 mei op maandag 10 mei 2021 gaat het gebeuren. De tijdelijke Suurhoffbrug vaart naar de Maasvlakte! We verwachten dat het transport rond 01.00 uur 's nachts vertrekt vanaf de werf in Krimpen. Het eerste deel - dwars door Rotterdam tot voorbij de Botlekbrug - is online te volgen via www.suurhoffbrug.live. Ook de plaatsing van de tijdelijke brug naast de bestaande brug wordt live gestreamd op zaterdag 15 mei. Abonneer je alvast op het YouTube-kanaal van de livestream en mis het niet!

Bekijk de impressie transport en invaren tijdelijke Suurhoffbrug

Impressie transport en invaren tijdelijke Suurhoffbrug

Waarom plaatsen we een brug naast een brug?

De plaatsing van de tijdelijke Suurhoffbrug is een van de maatregelen om te zorgen dat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van de 'toegangspoort tot de Maasvlakte'. Maar hoe werkt dit precies? Omgevingsmanager Nicolette van den Berg legt het uit.

Bekijk de film over de tijdelijke Suurhoffbrug

Omgevingsmanager Nicolette vd Berg licht toe hoe we de verbinding Suurhoffbrug de komende jaren in stand houden

Route en planning van het transport door Rotterdam

We varen de boogbrug van circa 200 m lang, 20 m breed en meer dan 40 m hoog dwars door Rotterdam naar zijn bestemming bij de Maasvlakte. De Suurhoffbrug staat hierbij op drijvende pontons die met elkaar verbonden zijn. Voor en achter ligt een sleep- en duwboot om de stoet te trekken, duwen en sturen. De totale configuratie heeft een lengte van bijna 250 m.

Het varende transport van de tijdelijke Suurhoffbrug vertrekt in de nacht van zondag 9 op maandag 10 mei 2021 om 01.00 uur uit Krimpen aan den IJssel en passeert de volgende bruggen en keringen: de Van Brienenoordbrug (01.30 uur), kort achter elkaar de Hefbrug en de Koninginnebrug (02.40 uur), de Erasmusbrug (03.10 uur), en vervolgens enkele uren later de Botlekbrug en het Hartelcomplex. De definitieve planning is afhankelijk van het weer en het getij en kan daarom tot kort van tevoren wijzigen.

Bekijk de transportroute tijdelijke Suurhoffbrug op rijkswaterstaat.nl

Routekaart transport tijdelijke Suurhoffbrug

Het Suurhoffbrug-ontwerp in de jaren 70: potlood, gum en ruitjespapier

De plaatsing van de tijdelijke Suurhoffbrug is een goed moment om terug te blikken op de jaren 70, toen de oorspronkelijke Suurhoffbrug het levenslicht zag. Prof. ir. Jacques Berenbak, ontwerper van de brug, neemt ons mee terug in de tijd. 'Ik heb in die periode veel samengewerkt met het Stevin Laboratorium van de TU Delft. Het onderzoek naar detailleringen dat we daar deden, vormde de basis voor aanpassingen van de ontwerpnormen voor staalconstructies.

Lees het interview met prof. ir. Jacques Berenbak

Opbouw van de Suurhoffbrug in 1971
© Bouwen met Staal

Verkeershinder en omleidingen

In verband met werkzaamheden is de Suurhoffbrug van vrijdagavond 7 mei 21.00 uur tot maandagochtend 10 mei 2021 05.00 uur in beide richtingen volledig afgesloten voor alle verkeer. De N57 Harmsenbrug is in verband met passage van het transport van de tijdelijke Suurhoffbrug enkele uren volledig afgesloten in de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 mei. In het weekend van vrijdagavond 14 mei 21.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur is de Suurhoffbrug opnieuw in beide richtingen afgesloten. We voeren dan inspectiewerkzaamheden uit én we plaatsen de tijdelijke brug naast de bestaande Suurhoffbrug. We gebruiken beide weekendafsluitingen ook om te werken op de snelweg A15 ter hoogte tussen aansluiting 9 en 11.

Lees meer over de verkeershinder en omleidingen

Afsluitingen A15 Suurhoffbrug 2 weekenden in mei 2021

Colofon


Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl/suurhoffbrug
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)