Renovatie Suurhoffbrug zomer 2021
© Eyecatchers, de filmmakers i.o.v. Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug (A15)

In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de renovatie en nieuwbouw van de Suurhoffbrug (A15). De Suurhoffbrug (1974) is de toegangspoort tot de Maasvlakte en is 1 van de 13 bruggen in Zuid-Holland die aangepakt wordt. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn toe aan groot onderhoud of vervanging. We vernieuwen de infrastructuur voor de komende generaties. Zo kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

Touchdown! De tijdelijke Suurhoffbrug ligt in de A15

Op zaterdagavond 15 mei 2021 is de tijdelijke Suurhoffbrug geplaatst op de landhoofden naast de bestaande Suurhoffbrug in de snelweg A15. De invaaroperatie startte de avond ervoor. Eerst werd de brug behoedzaam gedraaid over het kanaal. Vervolgens zorgden grote, hydraulische pompen ervoor dat de 2.900.000 kilo zware gigant 7 meter omhoog werd gevijzeld. Op basis van het getij kon de brug vervolgens worden ingevaren en heel beheerst - op de millimeter precies - op de landhoofden worden geplaatst.

Bekijk hoe de tijdelijke Suurhoffbrug in de A15 wordt geplaatst

Tijdelijke Suurhoffbrug is geplaatst in de A15
© Bas Stoffelsen i.o.v. Rijkswaterstaat

Een megatransport door de Rotterdamse nacht

In de nacht van zondag 9 op maandag 10 mei voer het transport van de tijdelijke Suurhoffbrug door Rotterdam. De 250 meter lange stoet vertrok om 01.00 uur uit Krimpen aan den IJssel en passeerde achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Koningsbrug De Hef, de Koninginnebrug, de Erasmusbrug en de Botlekbrug, om ten slotte aan te komen bij het Hartelcomplex. De indrukwekkende beelden gingen de hele wereld over, van de Verenigde Staten tot Noorwegen en Singapore.

Bekijk het megatransport door Rotterdam

De tijdelijke Suurhoffbrug passeert De Hef
© Eyecatcher, de filmmakers i.o.v. Rijkswaterstaat

Spannend! Dit paste maar net

Op de hele route van Krimpen aan den IJssel tot de eindbestemming op de Maasvlakte lag er 1 brug waarbij de passage extra behoedzaam ging: de Harmsenbrug. Dit omdat er aan beide kanten slechts enkele centimeters speling was. Uiteraard hadden we de hele passage tot in de puntjes voorbereid. Toch blijven de beelden wel heel spannend om te zien!

Bekijk de passage van de Harmsenbrug

Passage van de Harmsenbrug

Grote online belangstelling voor Suurhoffbrug-operatie

Niet alleen in de media, ook online was er heel veel belangstelling voor het transport en plaatsing van de tijdelijke Suurhoffbrug. Zowel het transport door Rotterdam als de plaatsing in de A15 werden door Rijkswaterstaat live gestreamd. Voor een aantal kijkers bleek het volgen van het hele proces verslavend, zelfs als er een oponthoud was. De stream van het transport had 69.604 weergaven, die van de plaatsing 40.659. Mensen konden vragen stellen en kregen antwoord via de chat of direct in de livestream. Ook voor de medewerkers van Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Stipt was het heel inspirerend om te zien dat zo veel mensen zo ontzettend betrokken waren bij deze megaoperatie.

Kijk de livestream transport door Rotterdam terug

Foto livestream transport Suurhoffbrug

Vervolg: renovatie en ingebruikname

Hoe gaat het nu verder? De komende weken maken we de aansluiting tussen A15 en de tijdelijke Suurhoffbrug verder af. Daar hoort ook bij dat we het asfalt aanbrengen op de tijdelijke brug. De verwachting is dat de tijdelijke Suurhoffbrug eind juni open gaat voor verkeer richting Rotterdam. In de zomer renoveren we de 'oude' Suurhoffbrug, waardoor er tijdelijk weer een andere wegsituatie is. In de loop van 2021 is ook de renovatie afgerond. Vanaf dan rijdt het verkeer richting Maasvlakte defnitief over de oude brug, en het verkeer richting Rotterdam over de nieuwe, tijdelijke brug. Zo verdelen we de lasten van het verkeer totdat er een nieuwe oeververbinding is, en blijft de verbinding de komende jaren veilig te gebruiken.

Infographic situatie tijdelijke Suurhoffbrug

Colofon


Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl/suurhoffbrug
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
(weekdagen: 07.00 uur - 20.00 uur. Zon- en feestdagen: 10.00 uur - 18.30 uur)