Nieuwsbrief project dijkversterking Marken

In deze editie van de nieuwsbrief Dijkversterking Marken leest u wat wij doen om onder andere kikkers, ringslangen en muizen te beschermen tijdens de werkzaamheden, vertellen we over een heel bijzondere archeologische vondst en ontvangt u de laatste stand van zaken van de werkzaamheden. 

Ecoscherm geplaatst: grote dierenverhuizing voor dijkversterking

Halverwege maart wordt er een kniehoog scherm geplaatst aan de binnenzijde van de Westkade en de Zuidkade op Marken. Dit is een zogeheten ecoscherm dat moet voorkomen dat muizen, kikkers, ringslangen en ander klein beestenspul zich richting het werkgebied van de aannemer begeeft. Het is een van de vele maatregelen die de aannemer en Rijkswaterstaat nemen om te voorkomen dat de natuur last heeft van de werkzaamheden.  

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Aannemer doet bijzondere archeologische vondst

Zodra Rijkswaterstaat ergens in het land een schep in de grond zet, kan daar archeologisch onderzoek bij komen kijken. Zeker als men verwacht in die grond iets van historische waarde aan te treffen. Zoals bij de dijkversterking op Marken. Want aan de Zuidkade van het eiland zouden tot in de 18e eeuw 3 ‘werven’ (bewoonde terpen) hebben gelegen. 

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Stand van zaken werkzaamheden dijkversterking

De achtste zandlaag in de proefvakken is succesvol aangebracht. We werken nu aan de Westkade en keren later nog terug naar de Zuidkade om het laatste stuk richting de vuurtoren af te ronden.
 
Eind januari zijn we gestart met het aanbrengen van de allereerste zandlaag aan buiten de proefvakken, aan de Zuidkade. Dat werk was even gepauzeerd, omdat we aan de slag konden met de achtste zandlaag in de proefvakken. Dat werk hebben we op woensdag 6 maart afgerond. De achtste zandlaag komt nu boven het kruinpad uit en het wandelpad is weer beschikbaar. 
 
Dit betekent dat we het werk aan de eerste zandlaag buiten de proefvakken weer oppakken. Op donderdag 7 maart zijn we gestart aan de Westkade. Als het werk daar is afgerond, gaan we verder met het laatste stuk van de Zuidkade.

Planning

Het aanbrengen van de eerste zandlaag duurt in totaal circa 3 maanden. Daarna brengen we de verticale drainage aan. Na de zomer gaan we verder met de tweede zandlaag.  

Beeld: ©Rijkswaterstaat / Jan Pieter Schouten

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer weten? Kijk op: rijkswaterstaat.nl

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur.