Nieuwsbrief project dijkversterking Marken

In deze editie van de nieuwsbrief Dijkversterking Marken geven we u een update over de laatste werkzaamheden. We delen welke lessen we hebben geleerd dankzij de proefvakken. Ook spreken we de schaapsherder op het eiland. Scholieren op Marken stellen vragen aan onze aannemer over de dijkversterking. U leest over de damwand die we na de zomer bij de Rozewerf plaatsen. En voor in de agenda: op maandag 30 september is er weer een informatiebijeenkomst.

Eerste fase verticale drainage afgerond

De eerste fase van de verticale drainage is afgerond. De drainage is succesvol aangebracht in het water bij de gehele West- en Zuidkade.   

We zijn ook bezig met het plaatsen van monitoringsapparatuur. Hier verwachten we rond 23 juli mee klaar te zijn. Hierna gaat een deel van de medewerkers van aannemerscombinatie Hof op Marken met vakantie. Op maandag 2 september begint het werk buiten weer. Dan starten we met het aanbrengen van de tweede zandlaag.

Havenkantoortje blijft open 

Heeft u deze zomer vragen of opmerkingen over de dijkversterking? De deur van het havenkantoortje staat elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur open – óók in de vakantieperiode. 

Informatiebijeenkomst op 30 september 

Op maandag 30 september is er in Dorpshuis het Trefpunt weer een informatiebijeenkomst over de dijkversterking. Tijdens deze infomarkt brengen we u op de hoogte van de voortgang van het project en de komende werkzaamheden. Zo ziet u het definitieve ontwerp van de waterveilige dijk, welke recreatieve en natuurvoorzieningen er komen, welke werkzaamheden wij in het havengebied uitvoeren en hoe wij ervoor zorgen dat de opgeleverde dijk veilig is en blijft. Bij de verschillende informatietafels kunt u al uw vragen stellen aan de medewerkers en specialisten van Rijkswaterstaat en Combinatie Hof op Marken. U kunt vanaf 17.00 uur binnenlopen. Bewoners van Marken ontvangen hiervoor nog een uitnodiging. 

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Schapen op de dijk op Marken: natuurbeheer met goede poep

Voor beheer en onderhoud van de Omringkade tijdens de dijkversterking op Marken wordt een natuurlijk middel ingezet: schapen! Goed voor de natuur. Maar anders dan een maaimachine, laat een schaap soms een plukje gras staan. 

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Een lesje dijkversterking op basisschool de Rietlanden

Waar moet je op letten als je lekker wil zwemmen op Marken, nu Rijkswaterstaat werkt aan de dijkversterking? Waar zijn die zwarte schermen voor? En hoe klínkt zo’n rugstreeppad nou eigenlijk? De kinderen van basisschool de Rietlanden op Marken zaten vol vragen bij de gastles dijkversterking, die werd verzorgd door aannemerscombinatie Hof op Marken. 

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Proefvakken dijkversterking Marken geven inzicht in de praktijk

Hoe gedraagt de zachte ondergrond van Marken zich als we daar een nieuwe dijk op bouwen? De beste methode om daarachter te komen is: uitproberen. Daarom richtte Rijkswaterstaat de afgelopen jaren twee proefvakken in, tegen de bestaande dijk om Marken. Hiervan leerden we onder andere lessen over de beste volgorde van het werk en inzet van het materieel. 

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Dijk om Marken krijgt damwand bij Rozewerf

Als onderdeel van de dijkversterking op Marken plaatst Rijkswaterstaat eind september 2024 een damwand bij de Rozewerf. De damwand moet de veiligheid van de monumentale huizen, die dicht bij de dijk staan, waarborgen. 

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Veiligheidsoefening met de KNRM

Woensdagavond 17 juli vond er een geplande veiligheidsoefening plaats op het water aan de Westkade van Marken. Deze oefening werd uitgevoerd door aannemerscombinatie Hof op Marken, in samenwerking met de KNRM en de brandweer. 

Tijdens deze oefening is er een scheepsbrand gesimuleerd op de sproeiponton. Ook is er geoefend met het evacueren van een persoon uit de machinekamer. Dit is voor Hof op Marken en de hulpdiensten een goede oefening om de noodprocedures en samenwerking te testen.  

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer weten? Kijk op: rijkswaterstaat.nl

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur.