Nieuwsbrief project dijkversterking Marken

In deze editie van de nieuwsbrief Dijkversterking Marken leest u over de definitieve beslissing van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), naar aanleiding van een handhavingsverzoek. Ook vindt u in deze nieuwsbrief uitleg en een infographic over de opbouw van de nieuwe dijk. Daarnaast vertellen we over verticale drainage en geven we een update over de schapen op de dijk.   

‘Dankzij betrokken bewoners nu duidelijkheid voor project dijkversterking Marken’ 

Rudy Klunder is interim omgevingsmanager bij het project dijkversterking Marken. In oktober 2023 trad hij toe tot het projectteam van Rijkswaterstaat. Dit was de periode dat de Eilandraad een handhavingsverzoek over het dijkontwerp indiende bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Inmiddels ligt er een definitieve beslissing van ILT dat stelt dat het ontwerp voldoet. "Daarmee staat vast dat we een waterveilige dijk bouwen voor de komende 50 jaar."

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Een veilige dijk voor Marken

Rijkswaterstaat bouwt samen met aannemerscombinatie Hof op Marken aan een nieuwe, toekomstbestendige dijk aan de westzijde en zuidzijde van Marken. Dankzij de bekleding en stabiele opbouw beschermt de dijk Marken de komende 50 jaar tegen hoogwater. Hoe dat werkt, leggen we hier uit.

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Verticale drainage op eerste zandlaag dijkversterking Marken 

De eerste zandlaag van de dijkversterking bij Marken is voltooid. Om ervoor te zorgen dat de waterspanning uit de ondergrond zo goed en zo snel mogelijk verdwijnt, plaatsen we in totaal 36 duizend zogeheten drains. Wat zijn deze drains en hoe werkt het precies?

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Tijdelijke dijkbewoners

Heb je die nieuwe gasten op de dijk al gezien? Sinds een aantal weken grazen er zo'n 150 schapen op het binnentalud van de West- en de Zuidkade. Omdat we hier door het ecoscherm niet kunnen maaien met een machine, houden de dieren het gras kort. 

De dijk is opgedeeld in vakken met speciaal schapengaas. Zodra de schapen een vak leeg hebben gegeten, vertrekken ze naar het volgende vak. En zo gaan ze de hele zomer drie keer de hele dijk over. 

Dagelijks komt er een schaapherder kijken om te zien of de kudde het goed maakt. De herder draagt ook zorg voor de verhuizing van het ene vak naar het andere. 

Beeld: ©Rijkswaterstaat

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer weten? Kijk op: rijkswaterstaat.nl

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur.