Nieuwsbrief project dijkversterking Marken

In deze editie van de nieuwsbrief Dijkversterking Marken leest u over de voortgang van de werkzaamheden, de tijdelijke verhuizing van de ijsbrekers en een heel natuurlijke manier van onderhoud langs de dijk. 

Eerste zandlaag aangebracht, inclusief tijdelijk strandje

De eerste zandlaag voor de dijkversterking van Marken is inmiddels aangebracht aan de Zuidkade en de Westkade, inclusief de Rozewerf. Deze zandlaag gaat nu een aantal maanden inklinken, zodat we een stevige basis hebben voor de tweede laag zand. Naar verwachting starten we eind april met de verticale drainage. Deze drainage zorgt ervoor dat (grond)waterspanning snel verdwijnt en dat de grond eerder inklinkt.

Tijdelijk strandje bij de Bukdijk

Bij de Bukdijk hebben we direct zand aangebracht voor een tijdelijk strandje. Vorig jaar hebben we daar ook een strandje aangebracht en werd deze plek tijdens zomerse dagen goed gebruikt. Doorn weersinvloeden was het meeste zand inmiddels onder water komen te liggen. Vandaar dat we hier nu extra zand hebben aangebracht. 

Beeld: ©Combinatie Hof op Marken

Schapen onderhouden het groen naast de dijk

Binnenkort graast een kudde van zo'n 150 schapen het gras kort op het binnentalud van de West- en Zuidkade. Ook voor het overige beheer en onderhoud van de omringdijk zijn plannen gemaakt. Het gras op het buitentalud wordt extra kort gehouden. En als het kruinpad begroeid raakt, gaan we langs met de borstelmachine. 

Lees meer

Beeld: Pixabay

Markante ijsbrekers tijdelijk naar Harlingen verhuisd

Op woensdag 10 april hebben we de laatste onderdelen van de 12 markante ijsbrekers van Marken verwijderd. Ze maken plaats, zodat we ook bij de Rozewerf de dijk kunnen versterken. De kenmerkende stalen liggers zijn nu tijdelijk verhuisd naar Harlingen, waar ze worden gerenoveerd. Over een paar jaar, als de dijkversterking bijna klaar is, keren de ijsbrekers weer terug naar de Rozewerf, een paar meter verder naar buiten. 

Lees meer

Beeld: ©Rijkswaterstaat / Jan Pieter Schouten

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat. Meer weten? Kijk op: rijkswaterstaat.nl

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur.